De Boodschap
Volksgezondheid

COVID-19 faciliteiten steeds schaarser

De COVID-19 situatie in Suriname met betrekking tot de beschikbare COVID-19 faciliteiten, is steeds zorgwekkender aan het worden. Door de schaarse plekken wordt het steeds moeilijker om zorgbehoeftigen te plaatsen op een locatie waar zij de nodige zorg kunnen krijgen. “Het aantal positieve gevallen is gestaagd aan het stijgen. In het weekend is een recordhoogte, van 117 die positief zijn getest, geregistreerd”, zegt infectioloog Soradj Harkisoen.

Dokter Harkisoen heeft tijdens de COVID-19 persconferentie op 11 augustus 2020 een uiteenzetting gegeven van de huidige situatie. Voor wat betreft de isolatieplekken, waar besmette personen met milde tot geen klachten worden ondergebracht, zegt de arts dat er op dit moment een capaciteit is van 244 bedden. In totaal zijn er 113 beschikbare ziekenhuisbedden voor het verlenen van de gewenste zorg aan hulpbehoevende patiënten. Voor wat betreft zorg op de intensive-careafdelingen zijn er voor heel Suriname negentien bedden gereserveerd voor COVID-19 patiënten die ingrijpende zorg behoeven.

“U kunt zich voorstellen met de capaciteit die ik net heb genoemd is het de laatste anderhalf week enorm moeilijk geweest om mensen te kunnen plaatsen op plekken waar ze moeten zijn. Je kan nog discussiëren over isolatieplekken, maar het belangrijkste is dat er genoeg ziekhuisbedden en intensive care plekken beschikbaar moeten zijn om mensen op te vangen die dringend zorg nodig hebben.” De huidige situatie drukt naar zeggen van de arts enorm op de zorgcapaciteit.

Om de situatie toch nog op te kunnen vangen is er voor het Regionaal Ziekenhuis Wanica een accommodatie opgezet voor het verlenen van zorg aan eenhonderd COVID-19 patiënten. De arts waarschuwt ervoor dat indien het aantal besmettingen blijft toenemen er een verontrustende situatie zal ontstaan, waarbij het aantal besmettingen het aantal beschikbare capaciteiten zal overstijgen. “Op een gegeven moment ga je zien dat er mensen zullen zijn die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, maar niet kunnen worden opgenomen omdat er nergens plaats is. Dat gaat tot hele vervelende taferelen leiden zoals jullie in andere landen hebben kunnen meemaken”, benadrukt de specialist.

Dokter Harkisoen benadrukt dat er nog geen goede behandeling voor de ziekte is. “Maar de allerbelangrijkste behandeling is de verantwoordelijkheid van de samenleving. De maatregelen moeten in acht worden genomen. Alleen als we dit met zijn allen blijven doen, zal er geen verspreiding zijn, dan zal het beheersbaar blijven en zal de zorg niet binnen de kortste tijd zodanig onder druk komen dat we niets meer kunnen doen.”