De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

DAOB en Stichting Lokeo werken aan duurzame ontwikkeling landbouwgebeuren Brokopondo

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport is in samenwerking met Stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (St. Lokeo) gestart met een landbouwproeftuin te Klaaskreek, in het district Brokopondo. Het doel van dit project is om het landbouwgebeuren in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Vandaar dat men niet alleen met een plantenvermeerderingsproject zal beginnen. Er zullen ook trainingen verzorgd worden voor de inwoners van Klaaskreek en omgeving evenals andere districten.

Het ligt in de bedoeling om citrus-, manja-, advocaat- en kersenbomen alsook groenten en gewassen zoals antroewa, boulanger en peper te verbouwen. “We zijn vanaf 2013 bezig met dit project. We zijn begonnen de weg in orde te maken. Het ligt in de bedoeling de weg zo’n 5 km naar achteren te maken en het omliggend gebied te beplanten”, sprak Sandino Rathling, voorzitter van St. Lokeo. Hij is zeer ingenomen is met het project.

Multinational IAMGOLD opereert in het district Brokopondo. Volgens de voorzitter is Agro Industries het enige bedrijf uit Brokopondo dat groente levert aan IAMGOLD. Daarnaast wordt 50% van de groenten gehaald uit Saramacca. “We willen dit veranderen en ervoor zorgen dat we ook een bijdrage kunnen leveren in het district en de gemeenschap van Klaaskreek ondersteunen in haar ondernemeningsdrift”, zegt Rathling. Het is passend dat een bedrijf als IAMGOLD groenten afneemt uit het district waar het gevestigd is. Dat er vanuit een ander gebied groenten wordt gehaald, betekent dat het district een belangrijke kans misloopt om inkomsten te genereren.

Vicepresident Ronnie Brunswijk noemde het vermeldenswaard dat een kind van Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Volgens de vicepresident moet dit initiatief van de stichting uitgebreid worden naar andere districten. ROS-minister Gracia Emanuël is van mening dat productie altijd een belangrijke zaak is. Zij heeft er vertrouwen in dat stichting Lokeo en het team van DAOB, onder leiding van directeur Hermien Pavion, het project tot een goed eind zullen brengen.

Na de toespraken werd het naambord van het project onthuld door de minister en de vicepresident. Aanwezig waren ook de kapitein van Klaaskreek Michel Walden, districtscommissaris Ludwig Mendelzoon en ROS-directeur Maverick Boejoekoe.