De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

Dc Saramacca brengt ochtendbezoek aan Centrale Markt

Het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca, publiceert dagelijks de groothandelsprijzen van groenten en fruit op haar Facebook-pagina. Prijsopnemers van de afdeling Landbouw informatie van het commissariaat Saramacca zijn elke ochtend van maandag tot en met vrijdag aanwezig onder de Centrale Markt om de groothandelsprijzen te noteren. In de afgelopen periode zijn er bij de redactie van BIC Saramacca veel klachten van boeren en opkopers/commissionairs binnengekomen.

De klachten van de boeren zijn dat de opkopers niet willen afrekenen conform de gepubliceerde groothandelsprijzen minus gemaakte kosten. De opkopers daarentegen klagen erover dat de prijsopnemers van het commissariaat, hoge prijzen noteren voor de producten om zo de boeren te bevoordelen bij de afrekening.

Om zich over deze situatie te informeren, heeft districtscommissaris Sherin Bansi- Durga zich in de vroege ochtend van 5 oktober 2022 samen met Prim Sardjoe van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) Saramacca georiënteerd bij de Centrale Markt. Tijdens dit bezoek is aan het licht gekomen dat de prijsopnemers van het commissariaat conform de instructies de prijzen noteren. De prijzen van de producten worden op drie momenten van de ochtend genoteerd, vervolgens wordt het gemiddelde prijs ter publicatie aangeboden.

De districtscommissaris roept hierbij dan ook beide partijen op om elkaar te vinden op dit stuk. De boeren moeten thans met heel dure inputs produceren en zijn dan niet bereid met 50% of minder van de groothandelsprijs van een product genoegen te nemen. “Als wij de agrarische sector willen moderniseren en de productie en export willen bevorderen, dan moet de boer gegarandeerd zijn van een redelijk inkomen”, stelt de burgermoeder. Ze geeft verder aan dat de commissionair aan de andere kant, ook zijn gemaakte kosten voor transport en winst in alle redelijkheid eruit moet kunnen halen en dat de belangen van de consument daarbij ook in acht moeten worden genomen.