De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Gebed zuivert en versterkt waarden en normen”

In het kader van de Navratri-viering – waarbij hindoes gedurende negen dagen en nachten vasten en daarbij de godin Durga Maa centraal stellen – bracht president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 4 oktober een bezoek aan de Shri Vishnu Mandir aan de Koningstraat. Hierbij haalde het staatshoofd aan dat met gebed men wordt gezuiverd van alle kwaad, twijfels en onvrede en gesterkt wordt in de waarden en normen, hoop op een betere toekomst, eenheid in de familie, het gezin, samenleving, land en in de wereld.

President Santokhi stelt dat verschillende landen alsook Suriname zich in een moeilijke tijd bevinden; een tijd van oorlogen en gewapende conflicten en een waarin prijzen van goederen stijgen. Het gebed van deze Navratri wordt volgens het staatshoofd dan ook geplaatst tegen de achtergrond van deze tijd, die bijdraagt aan armoede en crisis. “We moeten bidden om kennis en wijsheid te krijgen, om de dingen waar ik verantwoordelijk voor ben in de samenleving te kunnen oplossen”, stelde president Santokhi. “Wij moeten ons meer gaan bezighouden met het gebed, omdat wij als regering het gebed nodig hebben om het land en de wereld te redden”, voegde hij eraan toe. Het staatshoofd vroeg de gelovigen om voor hem te bidden voor meer kracht en wijsheid en om negativiteit achterwege te laten en aspecten als goed leven, waarden en normen, goddelijk leven, dagelijks bidden en spiritueel leven na te streven. Het staatshoofd meent dat op deze manier een goed karma wordt opgebouwd.

President Santokhi haalde ook aan dat hij bij het Internationaal Monetair Fond (IMF) heeft aangekaart dat het volk het moeilijk heeft en geholpen moet worden. Het staatshoofd garandeerde hulp en zegt dat er middelen vrijgemaakt zullen worden voor armoedebestrijding. Ook zullen zowel de prijzen van goederen bij importeurs als de koersen bij cambio’s en banken omlaag gebracht worden. Tevens wees de president op het belang dat Surinamers hun cultuur kennen. In dit kader is reeds aan de minister van onderwijs de opdracht is gegeven te investeren in cultuuronderwijs. “Wij moeten waar wij vandaan komen, wat je cultuur is en wat het inhoudt, want het gaat om het voortbestaan van de mens”, aldus het staatshoofd. Hij sprak zijn dank uit aan de gebedshuizen, de pandits en medewerkers voor de gebeden tijdens deze Navratri. “Moge Mata Durga jullie allemaal geluk, vrede en voorspoed brengen”, besloot de eerste burger van het land zijn toespraak.