De binnenlandse oorlog die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten is een zwarte bladzijde in de historie van Suriname. Op zondag 8 augustus 2021 zijn de gesneuvelde militairen van dit trieste en traumatische gebeuren gememoreerd door het defensieapparaat. Er zijn kransen gelegd tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het monument voor gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, aan de Gravenberchstraat. Minister Krishnakoemarie Mathoera en bevelhebber Henri van Axeldongen hebben de nabestaanden en kameraden bemoedigende woorden toegesproken.
Minister Mathoera benadrukt dat de offers die zijn gebracht voor land en volk nimmer vergeten mogen worden. “De gesneuvelde militairen verdienen bijzonder veel respect. De offers zijn gekenmerkt geworden door leed, verdriet, onzekerheid en pijn. Dit mag nimmermeer voorkomen in onze rechtstaat Suriname. Er zijn wetten en regels om een land georganiseerd te houden, maar toch zien wij altijd dat er mensen zijn die ervoor kiezen om wet-en regelgeving te vertrappen,” aldus de defensieminister.
In mei 1992 werd er een vredesakkoord getekend tussen de guerrillakrijgers en de Surinaamse regering. Op 8 augustus 1992 werd het akkoord bekrachtigd door de toenmalige president van de Republiek Suriname, Ronald Venetiaan. Jaarlijks worden de 72 gesneuvelde militairen op 8 augustus gememoreerd. Minister Mathoera en bevelhebber van Axeldongen hebben aangegeven om zich samen met de stichting re-integratie ex-militairen keihard in te zetten voor deze doelgroep. Het ondersteunen en begeleiden van ex-militairen in het proces van resocialisatie moet veel effectiever.