De Boodschap
Kabinet van de President

Directie en RvC Telesur presenteren bezuinigingsplan aan president

Op verzoek vanuit de regering om efficiënter te werken en het bestedingspatroon van alle parastatale bedrijven te hervormen, heeft de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) van Telesur op donderdag 17 augustus 2023 een presentatie verzorgd aan president Chandrikapersad Santokhi over het bezuinigingsplan van het bedrijf. De presentatie is gehouden op het Kabinet van de president in aanwezigheid van de adviseurs van de president, vier RvC-leden en twee directieleden van Telesur.

Directeur Mike Antonius van Telesur heeft tijdens de presentatie de stappen uitgelegd die het bedrijf momenteel onderneemt om op verschillende gebieden te bezuinigen en waar de efficiëntie verhoogd kan worden. Tegelijkertijd heeft hij uitgelegd welke behoefte er bestaat aan uitbreiding van breedband telecommunicatiediensten. Antonius heeft ook aangehaald dat 80% van de Telesur-masten reeds zijn voorzien van breedband LTE- mobielinternet met snelheden die variëren tussen de 50 en 100 megabit per seconde (Mbps). Tevens wordt er landelijk Fiber to the Home (FttH) oftewel glasvezel tot aan huis uitgerold. Dit project moet volgens de directeur in november zijn afgerond.

De directeur geeft aan dat het een enorme uitdaging is om met de huidige koers, welke gehanteerd wordt voor de diensten de operaties in stand te houden. Vanaf februari 2023 wordt de koers van de Centrale Bank niet meer gevolgd voor de diensten. De Telesur-directeur legt uit dat het bedrijf een koers van 32,71 hanteert sinds februari, terwijl de koers nu al op 38 zit. Hierdoor wordt de hele samenleving tegemoetgekomen, want de tarieven zouden in principe veel hoger moeten liggen.

President Santokhi is zeer ingenomen met de uitbereidingsplannen van de communicatiediensten van het bedrijf. Iedere burger moet volgens het staatshoofd gebruik kunnen maken van internet en telecommunicatiediensten. Hij haalde ook project van gratis internet op de scholen aan, dat nog verder geïmplementeerd moet worden. Het staatshoofd onderkent de uitdagingen van het bedrijf als gaat om het koersverschil en de bijdrage aan de staatskas. Desondanks vroeg hij aan de directie en de RvC om te kijken naar mogelijkheden om de kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen voor wat betref de tarieven voor het gebruik van internet. “Wat kunnen we doen voor de samenleving. Welke zijn de mogelijkheden van het bedrijf en wat zal de impact zijn op het bedrijf als er iets voor de samenleving wordt gedaan”, vroeg het staatshoofd zich af.

Het bedrijf zal zich buigen over de vragen en andere voorstellen van de president en komt over drie weken met de regering weer bijeen om de mogelijkheden verder te bespreken.