De Boodschap
Kabinet van de President

Doelen presidentieel werkbezoek aan Nederland gehaald

Binnen een week is de samenwerkingsrelatie met Nederland volledig hersteld en wel op alle niveaus. Van top bestuurlijk tot op het niveau van de gemeente is de samenwerking met het Europees land beklonken, zeker met de gemeente Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. “Er zijn verschillende samenwerkingsovereenkomsten gesloten onder andere met een ziekenhuis, diaspora, Schiphol en de haven van Rotterdam”, zo beschrijft president Santokhi een deel van het resultaat welke zijn bezoek aan Nederland heeft opgeleverd. Hij deelde dit op een afscheidsdiaspora-receptie in Lourdes Kerk, Den Haag op zaterdag 11 september 2021 in verband met zijn werkbezoek aan Nederland.

De doelen waren volgens het staatshoofd helder. Direct na het aantreden van de nieuwe regering is er tegen de achtergrond dat er langer dan tien jaar geen samenwerkingsrelatie is geweest met Nederland, de betrekkingen weer aangehaald. “Tien jaar lang heeft de samenwerkingsrelatie onder druk gestaan. Tien jaar stond die onder spanning. Ik heb direct na de verkiezing telefonisch onderhoud gehad met de minister-president Mark Rutte en wij hebben een commitment gemaakt dat wij die samenwerkingsrelatie gaan herstellen, verbreden, verdiepen en verruimen. En kijkt u wat we binnen een week hebben bereikt”, geeft het staatshoofd aan.

Volgens de regeringsleider is er een zodanige inhaalslag gemaakt dat het nu al lijkt alsof mensen vergeten zijn dat er tien jaar lang geen samenwerkingsrelatie was. Het staatshoofd is onder de indruk van de wijze hoe Nederland is omgegaan met het bezoek. Op alle onderdelen van het bezoek heeft hij een zeer waardige en respectvolle ontvangst van de president van de Republiek Suriname ervaren.