De Boodschap
Kabinet van de President

Dokter Muringen: “Bij diarree zoveel als mogelijk drinken”

Tijdens het spoedoverleg op 9 augustus 2022 tussen de regering, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), kinderartsen, Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en deskundigen is er gebrainstormd over een actieplan om de uitbraak van de virale gastro-enteritis onder voornamelijk jonge kinderen aan te pakken.

Het overleg had een spoedkarakter vanwege de alarmerende toename van gevallen van braken en diarree onder kinderen tussen 0 en 5 jaar. Kinderarts dr. Margary Muringen geeft aan dat zodra ouders merken dat hun kindje meer dan drie keer in korte tijd overgeeft, zij meteen naar de huisarts moeten die een middel kan geven dat tenminste het braken stopt. Als dan ook nog diarree erbij komt, is de kans op uitdroging groter. Dokter Muringen zegt dat diarree bij kinderen niet wordt gestopt, maar dat er wel voor gezorgd kan worden dat het kind niet uitdroogt door het zoveel als mogelijk te laten drinken.

“Elke keer als het kindje poept, meteen iets laten drinken. Het uitdrogingsgevaar is het grootste probleem bij braken en diarree”, aldus de arts. Zij drukt ouders dan ook op het hart om niet te lang te wachten om naar de huisarts te stappen wanneer er geen verbetering optreedt bij hun kind. Zodra het kind niet meer plast, suf en slap is en niet reageert zijn dat de signalen dat het kind ernstig uitgedroogd is. De huisarts zal het kind dan evalueren en indien nodig verwijzen naar de kinderarts. Deze geeft aan als het kindje eventueel opgenomen moet worden.

Bij het overleg is naar voren gekomen dat er een noodsituatie is ontstaan en dat er een hevige druk is op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). De SEH kan het aantal kindjes, dat dagelijks voor hulp wordt gebracht, niet meer aan. Er is daarom nagedacht over langere openingstijden van RGD-posten. Er zal spoedig worden doorgegeven waar ouders terecht kunnen buiten de polidagen, maar de eerste stop is volgens dokter Muringen nog steeds de huisarts.