De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi spreekt waardering en respect uit voor inheemsen en Javanen

President Chandrikapersad Santokhi heeft bij de viering van de Dag der Inheemsen en Javaanse Immigratie zijn waardering uitgesproken voor de twee bevolkingsgroepen in Suriname. Het staatshoofd is op dinsdag 9 augustus, de dag waarop beide momenten worden gememoreerd, eregast geweest bij de activiteiten die door de Stichting Herdenking Nationale Dag der Inheemse Volken in Suriname en Stichting Amazone Markt Suriname (SAMS) in de Palmentuin werden georganiseerd. Daarnaast was er ook op het presidentieel paleis een samenzijn, waar onder meer de granman der Trio’s aanwezig was.

President Santokhi noemde de inheemsen en Javanen onmisbaar in de Surinaamse bromki dyari. Het gezamenlijk vieren van deze twee belangrijke dagen van twee bevolkingsgroepen is volgens hem een mooi gevolg van Suriname als multi-etnische samenleving. President Santokhi verwees naar de inheemsen als de bewakers van Justitia, Pietas en Fides (Gerechtigheid, Vrede en Trouw) in het wapen van Suriname, alsook beschermers van de Surinaamse natuur. Het staatshoofd haalde een tweet aan van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, waarin deze hoge functionaris aangeeft onder de indruk te zijn van de bijdrage van de inheemsen.

De verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de inheemse gemeenschap is, aldus het staatshoofd, een van gedeelde inspanning tussen deze groep en de centrale overheid. De regering zal volgens president Santokhi werken aan haar deel. Het ligt in de planning om in het eerste kwartaal van 2023 te starten met de bouw van een weg van Nieuw Nickerie naar Apoera. Daarnaast zal het parlement de wet rond het grondenrechtenvraagstuk in september dit jaar in behandeling nemen.