De Boodschap
Natuurlijke Hulpbronnen

Energieminister Qatar bezoekt NH; ontwikkeling olie- en gassector hoog op agenda

Saad Sherida Al- Kaabi – minister of State for Energy Affairs van Qatar – heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Het betrof een High-Level meeting op woensdag 12 oktober 2022, waarbij de functionarissen van gedachten hebben gewisseld over samenwerkings- en investeringsmogelijkheden inzake het uitvoeren van energie-, water- en mijnbouwprojecten.

Voorts is minister Abiamofo specifiek ingegaan op het beleidsgebied Mijnbouw, met name hoe de bauxietindustrie van Suriname wederom tot ontwikkeling te brengen. Ook is nagegaan welke doelen de partners samen kunnen bereiken voor de olie- en gassector van Suriname.

De bewindsman heeft bij de uiteenzetting van de diverse beleidsgebieden tevens de nadruk gelegd op de aandacht voor hernieuwbare energie, voorziening van 1×24 uur stroom en de verschillende ontdekkingen van olie en gas vanaf 2020 in Suriname. Minister Al-Kaabi, tevens President and CEO of Qatar Energy, heeft een ruime ervaring van 37 jaar in zowel de on- als de offshore-industrie en is na een missie in Guyana naar Suriname afgereisd. Naar zeggen van de energieminister van Qatar heeft Suriname evenals Guyana voldoende potentie om de uitvoering van de energiesector op gang te brengen. De Qatarese bewindsman toonde daarbij zijn bereidwilligheid en staat open voor die samenwerking.

Minister Abiamofo toonde zich ingenomen met de komst van minister Al-Kaabi. Hij kijkt reikhalzend uit naar de wijze waarop de overheid van Qatar kan bijdragen aan de ontwikkeling van de energiesector en eventueel de overige beleidsgebieden.

Bij de meeting zaten ook aan: waarnemend NH-directeur Energie, Thelma Douglas-Pinas, de Executive VP Commercial & Business Development, Jassim Al- Marzouqi en de Office Director of the Minister of State for Energy Affairs Corporate Manager, CEO office, Ali Nasser Telfat.