De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

EU ondersteunt landbouwsector Saramaccaanse gemeenschappen met moderne apparatuur

Op zaterdag 17 februari 2024 heeft Latoya Williams, vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU), officieel een hypermoderne tractor met werktuigen overhandigd aan de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu U.A in het Boven-Surinamegebied van het district Sipaliwini. Deze belangrijke bijdrage markeert Saamaka Wosu U.A als een grote begunstigde van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Granman Albert Aboikoni ontving de sleutels van de 75HP-tractor namens de gemeenschap en de coöperatie.

Als onderdeel van haar missie om de implementatie en impact van het SAMAP-project in het achterland te beoordelen, bezocht EU-vertegenwoordiger mevrouw Williams verschillende kleine grant begunstigden in verschillende dorpen in het Boven-Surinamegebied. FAO/SAMAP investeerde meer dan USD 227.000 in de uitvoering van 10 projecten gericht op het verhogen van de productiviteit, productie en markttoegang van traditionele gewassen zoals cassave, evenals het diversifiëren van de economie met producten zoals watermeloenen, pinda’s, gember, zoete aardappelen en oliën uit het bos.

“Als donor van het project zijn we verheugd om rechtstreeks van de begunstigden te horen hoe de ondersteuning van SAMAP met landbouwapparatuur en -diensten de gemeenschappen in deze regio helpt om meer te produceren, hun eigen consumptie veilig te stellen en hun levensonderhoud te verbeteren,” merkte mevrouw Williams op. “Het waarnemen van de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd om in deze afgelegen gebieden te produceren, en het succesvol zien diversifiëren naar nieuwe producten met echte marktkansen en winstgevendheid, versterkt onze toewijding aan verdere transformatie door middel van de grote subsidies in deze regio.”

Namens de coöperatie sprak granman Aboikoni zijn dankbaarheid uit en erkende de steun van de regering van Suriname, de EU en de FAO. “Na een lange weg kunnen we eindelijk verklaren dat achterlandgemeenschappen nu toegang hebben tot de nodige tools en kansen om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze gemeenschap door middel van investeringen in de landbouw. Het SAMAP-project heeft een belangrijke rol gespeeld in dit proces. Als opperhoofd van de grootste Marron-stam in Suriname verklaar ik vol vertrouwen dat SAMAP een van de weinige projecten is die concrete en zichtbare resultaten heeft behaald, waaronder een verhoging van de productiviteit, markttoegang en algehele kwaliteit.”

Met deze recente activiteit heeft het SAMAP-project al meer dan 13.000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd, met een totale investering van meer dan USD 2,3 miljoen, ter ondersteuning van meer dan 230 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land.

De Matching Grant Facility (MGF) is een competitief fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende boeren met sterke projecten, waarbij landbouw- en voedselverwerkingsapparatuur wordt verstrekt, evenals geselecteerde landbouwdiensten. SAMAP, een initiatief geleid door de regering van Suriname via het Ministerie van LVV en geïmplementeerd door de FAO, met financiering van de Europese Unie, streeft naar de bevordering van duurzame landbouwontwikkeling en zorgt voor concurrerende en veiligere productiemethoden die de markttoegang vergroten voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen, en Niet-Hout Bosproducten (NHBPs).