De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

FAO/SAMAP voltooid ondertekening van small grant overeenkomsten van de tweede Ronde van de matching grant facility

Op vrijdag 12 augustus 2022, organiseerden het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) een finale ondertekeningsceremonie met de laatste groep van begunstigden die in aanmerking zijn gekomen voor een Small Grant uit de tweede ronde van de Matching Grant Facility (MGF). Hiermee heeft FAO/SAMAP de ondertekening van 155 Small en Large Grants afgerond die met succes hun finale evaluatieproces hebben doorstaan. Vooral kleinschalige producenten, agroverwerkers en agro-exporteurs uit alle districten in Suriname zullen profiteren van een investeringssteun in de vorm van landbouwwerktuigen, machines en diensten voor een totaalbedrag van bijkans USD 1.12 miljoen.

Sinds juni 2022 organiseerde FAO/SAMAP in samenwerking met LVV en de districtscommissarissen ondertekeningsceremonie in alle 10 districten van Suriname, startende van Nickerie tot verschillende gebieden in Sipaliwini om de begunstigden rechtstreeks in hun eigen gebied tegemoet te komen. De zogenaamde Grant Agreement (overeenkomst) is een bindend contract tussen de tekeningsbevoegde partijen. Hierin zijn opgenomen, de voorwaarden voor de aanschaf van goederen en diensten, de leveringsmodaliteiten voor de overdracht van machines en diensten en de algemene voorwaarden voor de uitvoering van de goedgekeurde projecten.  “De bijkans USD 2.5 miljoen aan investeringsmiddelen in landbouwmachines en -diensten die door SAMAP in deze tweede ronde zal worden geleverd, zullen de capaciteit van onze landbouwsector in Suriname substantieel vergroten om zodoende kwantiteit en kwaliteit van de productie en markttoegang voor Fruit, Groenten, Wortels & Knollen en Bos bijproducten te verbeteren. Ik ben ook verheugd om aan te geven dat FAO/SAMAP simultaan ook de internationale aanbesteding voor de aanschaf van de eerste partij van landbouwmachines en diensten heeft gelanceerd. Middels deze aanpak zullen de begunstigden tegen het einde van dit jaar al hun machines ontvangen”, aldus Minister Sewdien in zijn toespraak.

Chief Technical Advisor (CTA) van FAO/SAMAP, de heer Erick Zeballos, vroeg de begunstigden om geduld te betrachten. “Wij hebben de levering van bijna alle diensten en machines voor de 62 begunstigden van de eerste ronde van het MGF afgerond, waarbij wij meer dan 5700 landbouwwerktuigen, machines en diensten hebben aangeschaft en geleverd aan landbouwers, landbouwcoöperaties en agribusinesses met een totale waarde van USD 935.354.90. Tijdens de tweede ronde is het aantal begunstigden verdrievoudigd en dit betekent meer tijd en moeite om de aanschaf van al deze spullen voor u te voltooien”, benadrukte Zeballos in zijn toespraak.