De Boodschap
Kabinet van de President

‘Gedegen macro-economie cruciaal voor effectief sociaal beleid’

“Willen wij dat het sociaal beleid effectief gaat zijn, dan moeten wij ervoor zorgen dat het gaat rusten op een goed gedragen macro-economie.” Dit heeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning op 6 januari gezegd tijdens een persconferentie over het regeringsbeleid met betrekking tot prijzen en subsidies. De bewindsman heeft erop gewezen dat brandstofsubsidie niet automatisch een tegemoetkoming is voor de meest kwetsbaren.

“De regering heeft getracht met deze subsidies, de kosten van transport laag te houden. Echter is de regering nu genoodzaakt de subsidie af te bouwen.” Minister Raghoebarsing wijst erop dat het gaat om een algeheel beleid, waarbij de focus ook ligt op het sociaal beleid. De Financiënminister benadrukt dat het voor de regering belangrijk is dat mensen niet buiten de boot vallen. Het is daarom van eminent belang dat de nodige ondersteuning voor gezinnen die het moeilijk hebben volledig opgang komt.

Volgens de bewindsman moet er eerst voor gezorgd worden dat alles op macro-economisch gebied in orde is. “Het heeft geen zin dat sociale voorzieningen worden aangepast, maar dat die na een paar weken weer worden achterhaald, als gevolg van inflatie en prijsstijgingen”, stelt minister Raghoebarsing. De minister zegt verder dat Suriname dit helaas wel heeft meegemaakt in 2022. “Wij hebben gezien dat onder andere door de subsidie op brandstof de inflatie in 2021 60 procent was. Waar wij gehoopt hadden dat deze in 2022 gehalveerd zou zijn, is deze toch uitgekomen op 54 procent. Dit ondanks de inspanningen van eenieder, omdat de begroting en subsidies niet nauw in de gaten gehouden zijn.”