De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Gezamenlijk SDG Fonds VN keurt 3ADI+ voorstel Surinaamse ananassector goed

Het Gezamenlijk Fonds van de Verenigde Naties voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) heeft een subsidie van 2 miljoen dollar toegekend om de ananassector in Suriname te stimuleren door middel van een programma dat ten goede zal komen aan inheemse en andere plattelandsgemeenschappen. Het zal worden uitgevoerd door de Organisatie van de Verenigde Naties voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als leidende organen, in partnerschap met de Internationale Arbeidsorganisatie en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

Het gezamenlijk programma, “Duurzame Waardeketenontwikkeling voor Ananas”, vloeit voort uit een voorstel dat is ingediend in het kader van The Accelerator for Agriculture and Agroindustry Development and Innovation Plus (3ADI+), die werd geselecteerd uit een wereldwijde reeks inzendingen uit meer dan 100 landen.

Het gezamenlijk programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de verschillende belanghebbenden in de waardeketen van ananas in Suriname. In het kader van het programma zullen de vier VN-agentschappen, in partnerschap met ontwikkelingsbanken en lokale financiële instellingen, verschillende oplossingen implementeren, waaronder een innovatiehub om geavanceerde technische ondersteuning te bieden en een innovatieve garantiefaciliteit om de toegang tot krediet te vergemakkelijken en de risico’s van investeringen te verminderen.

Het initiatief zal landbouwers, verwerkers en anderen in de ananaswaardeketen in staat stellen hun productiviteit, concurrentievermogen en markttoegang op duurzame en transformerende wijze te verhogen, met de nadruk op het genereren van inkomens voor inheemse gemeenschappen.

Suriname, één van de plaatsen waar de ananas voorkomt, heeft een reeks unieke variëteiten waarvan vele eeuwenlang zijn geteeld door dezelfde inheemse volkeren die vandaag de dag nog steeds de meerderheid van de ananasproducenten van het land uitmaken. Door te helpen bij de totstandbrenging van een duurzame waardeketen voor ananas zal het gezamenlijk programma bijdragen tot het opbouwen van de weerbaarheid van inheemse en andere plattelandsgroepen door de integratie van overwegingen betreffende fatsoenlijk werk, de ontwikkeling van ondernemingen en het versterken van de positie van boeren en werknemers, met speciale nadruk op het betrekken van vrouwen en jongeren, door middel van coöperaties en betere bestuurspraktijken.

Ali Badarneh, hoofd van de afdeling Duurzame Voedselsystemen bij UNIDO, zei: “Het samenbrengen van waardeketenanalyse en het ontwerpen van financiële mechanismen is een doorbraak in onze aanpak in het kader van 3ADI+. Dit is onze definitie van een duurzaam investeringsmodel dat de verlening van technische bijstand ondersteunt, de productiviteit van de waardeketen verhoogt, gemeenschappen weerbaarder maakt en de veerkracht vergroot”.

Sinds 2018 hebben UNIDO en FAO, in antwoord op een verzoek van de regering van Suriname, de duurzame ontwikkeling van de ananaswaardeketen in Suriname ondersteund in het kader van 3ADI+. In samenwerking met de betrokken ministeries heeft het 3ADI+ team samen met Surinaamse boeren en andere actoren uit de waardeketen, de sterke en zwakke punten van de ananaswaardeketen geanalyseerd. Op basis van deze analyse werd een 2030-visie voor een verbeterde ananas-waardeketen voorgesteld die op brede steun kon rekenen. De ontwikkeling van de ananaswaardeketen in Suriname is een strategische prioriteit voor de regering van Suriname, die ernaar streeft de economie van het land te diversifiëren en meer waarde toe te voegen aan haar landbouwgrondstoffen.

“Het potentieel is er. We weten dat ze zeer goede producten hebben, we weten dat mensen staan te popelen om deze waardeketen te ontwikkelen, van de publieke sector tot de particuliere sector, en we weten dat de markten er ook zijn. Als we alle stukjes bij elkaar kunnen brengen, en dit is waar de FAO en haar partners kunnen helpen, ben ik er zeker van dat dit een succes wordt,” zei David Neven, Senior Economist bij de FAO.

Suriname is één van de vijf nieuwe landen – de andere zijn Kenia, Madagaskar, Noord-Macedonië en Zimbabwe – die door het “Joint SDG Fund” van de VN zijn geselecteerd om financiering te ontvangen in het kader van haar portefeuille van 114 miljoen US dollar om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te versnellen. Deze bekendmaking van het gezamenlijk SDG Fonds komt minder dan een jaar nadat het Fonds haar eerste investering van 41 miljoen US-dollar in vier transformatieve programma’s in Fiji, Indonesië, Malawi en Uruguay heeft gedaan. Verwacht wordt dat de portefeuille in de negen programmalanden 5 miljard US-dollar zal mobiliseren ten behoeve van de SDG’s.

Het ministerie van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS) verwelkomt de samenwerking met het SDG Fund en geeft aan dat er op nuttige wijze gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheid om ananas op duurzame wijze te telen en het ook te kunnen afzetten. Het versterken van de productiesector, waarbij de factor mens een belangrijke rol inneemt is een van de belangrijke elementen uit het Ontwikkelingsplan. En het (3ADI+); Sustainable Pineapple Value Chain Development project is een duidelijk voorbeeld van het concretiseren van de samenwerking, waarbij invulling wordt gegeven aan het helpen bereiken van specifieke SDG’s. Zo wordt ook verder invulling gegeven aan Public Private Partnership. -Miriam MacIntosh, Ministerie van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS)

Over het Gezamenlijk SDG Fonds van de VN:

Het Gezamenlijk SDG Fonds van de VN is een trustfonds met meerdere partners dat is opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het Fonds steunt VN-lidstaten door risicovrije investeringen te doen die financieringsoplossingen aandragen om de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te versnellen. Alle programma’s hebben één cruciaal element gemeen: hun vermogen om subsidies van miljoenen dollars uit het gezamenlijk SDG Fonds om te zetten in miljarden voor duurzame ontwikkeling. Voor meer informatie: https://www.jointsdgfund.org/