De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi installeert stuurgroep traditionele medische systemen

President Chandrikapersad Santokhi heeft de stuurgroep ontwikkelingen traditionele medische systemen geïnstalleerd op het Kabinet van de President. De installatie van de 5-man sterke stuurgroep heeft op 18 februari 2022 plaatsgevonden. Het staatshoofd heeft benadrukt dat de Surinaamse multiculturele traditionele geneeskunde enorm rijk is. “Rijk aan, gezamenlijke kennis en kunde, die een belangrijke intellectuele bron is”, stelt de regeringsleider vast.

Het staatshoofd heeft aangegeven dat de traditionele geneeskunde getransformeerd kan worden naar een volwaardige industrie, een medische systemenindustrie met de Surinaamse traditie als fundament. Deze industrie, bestaat uit verschillende schakels in een lange productieketen. Hierbij denken we aan medicinale plantenkenners, verzamelaars van de in ons oerwoud groeiende medicinale planten en plantdelen, telers en verwerkers van medicinale planten en plantdelen, verpakkers, distributeurs, apotheken en andere verkopers. Ook de traditionele geneeskundigen, wetenschappers, en alle andere directe schakels in de productieketen, van onze traditionele medische systemenindustrie hebben een cruciale rol te vervullen bij het ontwikkelen van de industrie.

De eerste taak van de stuurgroep is om de wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde voor te bereiden. De werkgroep staat onder leiding van voorzitter Steve Silos. Verder nemen zitting de leden; Amrika Anroedh, Andjenie Autar, Joan Ilahi en Max Huisden. Vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, Dewanchandrebhose Sharman zal de stuurgroep als adviseur ondersteunen.

“Dit is een heel belangrijk moment voor Suriname, want er is veel potentie. Economisch gezien kan de traditionele geneeskunde een heel belangrijke pijler worden voor de financieel economische situatie van het land en het is een groene manier van ontwikkeling”, aldus professor Max Huisden. Om te werken naar de wettelijke erkenning, zullen er verschillende samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan met de bestaande dienstverleners in deze sector. De voorzitter van de werkgroep geeft aan dat er samengewerkt zal worden met alle organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij de traditionele geneeskunde in Suriname. “Hoe meer hersenen zich bezighouden met een onderwerp, hoe beter het resultaat is van de gezamenlijk bedachte oplossing, in plaats van een persoon”, benadrukt Silos.