De Boodschap
Kabinet van de President

Hernieuwbare energie hoog op agenda regionale conferentie

De Energie Authoriteit Suriname (EAS), Suriname Energy Chamber (SEC), Caribbean Centre for Renewable Energy & Energy Efficiency (CCREEE) organiseren de driedaagse Regional and Suriname Renewable Energy Forum. Dit evenement is bedoeld om informatie en ideeën uit te wisselen om te komen tot duurzame energie-technologie en modellen voor Suriname. Daarnaast is de focus ook gericht op het aankaarten van ontwikkelingen en uitdagingen op dit gebied. Dit evenement is ook onderdeel van de Caricom energiemaand. Tijdens de persconferentie gehouden op 28 november 2022 zijn vertegenwoordigers van de organisators ingegaan op het belang van hernieuwbare energie.

In de Caricom-regio is november uitgeroepen tot energiemaand om het bewustzijn over energieverbruik te vergroten en energiebesparende acties aan te moedigen. Volgens Dave Abeleven directeur van de EAS, is het de bedoeling om met dit forum hernieuwbare energie op de voorgrond te brengen. “Er wordt de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan olie en gas, maar tegelijk is er wereldwijd meer aandacht gevraagd om ervan af te stappen.” Suriname heeft zich ook aan gecommitteerd in de COP27. “Het gaat niet per se om een keuze voor olie & gas of hernieuwbare energie, want olie en gas zal nog de komende jaren blijven, maar we moeten hernieuwbare energie meer aandacht geven in onze energiesector”, stelt Abeleven.

Uit de regio zullen universiteiten ook deelnemen, waarbij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een belangrijke rol heeft. De AdeKUS  met name de faculteit der technologische wetenschappen zal een aantal sessies verzorgen, onder meer over hun zonne-energiepark die wordt opgezet op de campus. Het Regional and Suriname Renewable Energy Forum wordt gehouden in de ballroom van Torarica op 29, 30 november en 1 december 2022.