De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Inauguratie diplomatieke vestigingen van Suriname in Marokko

De opening van de ambassade van de Republiek Suriname heeft op 25 mei 2022 in Rabat, de hoofdstad van het Koninkrijk Marokko, plaatsgevonden. De opening van het Consulaat-Generaal in Dakhla zal op 26 mei plaatsvinden. De vestigingen zullen de bilaterale relatie verder versterken en een nieuwe dimensie van verstandhouding en partnerschap creëren.

Tijdens de opening heeft minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkaanse Expats van het Koninkrijk van Marokko, Nasser Bourita als ere gaste uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Suriname. Bij de opening was verder aanwezig de Dean van het Diplomatieke korps, ambassadeur Mouhamadou Youssifou van de Republiek Kameroen.

Voor de inauguratie van de ambassade hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van respectievelijk Suriname en Marokko een bilateraal onderhoud gehad. Beide bewindslieden bevestigen de bereidheid om de bestaande relatie verder te intensiveren en uit te bouwen. Ook de gemeenschappelijke belangstelling voor specifieke samenwerkingsgebieden zijn benadrukt.

In multilaterale samenwerking en regionale fora zijn beide landen overeengekomen om de regionale samenwerking te versterken tussen Afrika en de Caraïbische landen op basis van wederzijdse ondersteuning, evenals het gezamenlijk streven in de aanpak van mondiale uitdagingen.

De minister bedankte zijn collega Nasser Bourita en gaf aan ervan verzekerd te zijn dat de gevoerde gesprekken verdere diepgang zullen vinden en invulling gegeven zal worden aan toekomstige samenwerking op verschillende gebieden zoals de concrete projecten en programma’s. Het bilateraal onderhoud werd afgesloten met de ondertekening van een joint communiqué.