De Boodschap
Kabinet van de President

Indiase president Murmu in Suriname gearriveerd

President Droupadi Murmu is in Suriname gearriveerd. Het staatshoofd van de Republiek India is er op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi voor een driedaags officieel bezoek, in het kader van de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. President Murmu werd op de Johan Adolf Pengel International Airport welkom geheten door president Santokhi, assembleevoorzitter Marinus Bee, de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Krishnakoemarie Mathoera van Defensie alsook ambassadeur Shankar Balachandran van India in Suriname en Arun Hardien (ambassadeur van Suriname voor India).

De Air India One, waarmee president Murmu en haar delegatie naar Suriname zijn afgereisd, landde omstreeks 13.00 uur op de luchthaven. Het staatshoofd werd ontvangen met militaire eer en saluutschoten, hoewel het eerste werd aangepast vanwege de veranderde weersomstandigheden. Het is het eerste staatsbezoek van president Murmu aan Suriname. Zij werd door president Santokhi uitgenodigd, tijdens diens bezoek van 7-13 januari aan de Republiek India. In het Aziatische land had het Surinaamse staatshoofd ontmoetingen met zowel president Murmu als premier Narendra Modi, waarbij er bilaterale gesprekken werden gevoerd, onder meer over het uitbreiden van samenwerkingsgebieden.

 

Het Indiase staatshoofd zal in Suriname echter geen officiële handelingen namens de Indiase regering plegen. Op haar programma staan wel bilaterale gesprekken, een onderhoud met president Santokhi en deelname aan een reeks activiteiten vanwege 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Het betreft activiteiten die gericht zijn op het eren van de bijdragen van de Indiase gemeenschap en het bezoeken van belangrijke plekken die verband houden met de geschiedenis van Hindoestaanse immigranten in Suriname.

De bilaterale betrekkingen tussen India en Suriname strekken zich uit over sectoren als handel, landbouw en gezondheidszorg. Daarnaast ondersteunt India Suriname vooral op het gebied van capaciteitsopbouw, terwijl beide landen ook intermenselijke banden onderhouden. Het Aziatische land mag ook rekenen op de steun van Suriname op internationale fora. Daarmee accentueert het bezoek van president Murmu de wil van beide landen om hun relatie verder te bestendigen c.q. een nieuwe impuls te geven aan de bilaterale banden.