De Boodschap
Kabinet van de President

Ministers geven visie op bezoek president Murmu

“Een heel mooi moment” en “historisch”. Zo betitelen respectievelijk minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) het bezoek van president Droupadi Murmu van de Republiek India aan Suriname. Het Indiase staatshoofd is op zondag 4 juni 2023 met de India Air One op de Johan Adolf Pengel International Airport geland voor een driedaags bezoek aan Suriname en wel op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi.

“Het is een heel mooi moment dat zo een functionaris Suriname bezoekt, en ook op een voor Suriname belangrijk moment”, zegt minister Mathoera, die hiermee doelt op 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Haar ministerie heeft een speciale band met India, daar de Chetak legerhelikopters van het Aziatische land afkomstig zijn. Er loopt op dit stuk een project voor onderhoud en trainingen, terwijl Defensie van Suriname en India binnenkort ook op het gebied van cybercrime met elkaar gaan samenwerken.

Minister Mathoera heeft vorig jaar samen met Chef-staf luitenant-kolonel Bob Mangal op uitnodiging van de Indiase defensieminister Rajnath Singh deelgenomen aan de 12e Defensie Expo 2022 in Gandhinagar, Gujarat. Deze expo toonde de nieuwste defensieapparatuur, -technologieën en -trainingssystemen die in India worden gemaakt, hetgeen de groei van de defensiesector van het land weerspiegelt. De bewindsvrouw zegt dat toen de defensiesamenwerking is versterkt. Ze geeft mee dat er deze maand een Indiase delegatie naar Suriname komt voor diepgaande gesprekken.

Minister Ramdin spreekt over een historisch bezoek, “omdat in kort tijdsbestek twee presidenten van twee van de grootste landen in de wereld hier zijn”. De bewindsman verwijst hiermee naar het bezoek van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro vorig jaar aan Suriname. Hoewel het weer niet heeft meegewerkt, is volgens de minister alles afgewerkt zoals geldt voor de president van een grote natie. Het militaire eerbetoon is namelijk aangepast geschied.

Het ligt in de bedoeling om morgen op het presidentieel paleis de militaire eerbetoon en het zingen van de volksliederen van beide naties formeel te doen geschieden. Daarbij zal ook 1 minuut stilte in acht worden genomen voor de slachtoffers van de treinramp in India. De Surinaamse regering heeft intussen formeel haar condoleances overgebracht aan de Republiek India. Minister Ramdin deelt mede dat er een diplomatieke nota gaat naar de Indiase regering en premier Narendra Modi.