De Boodschap
Kabinet van de President

Inzet RGD-poliklinieken biedt verlichting SEH bij aanpak rotavirus

De poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) hebben vanwege de toename aan gevallen van het rotavirus gewijzigde openingstijden. De RGD-poliklinieken van Latour en Limesgracht hebben sinds 11 augustus 2022 ruimere openingstijden en wel van 19.00u-00.00u. Dit om de druk op de Spoed Eisende Hulp (SEH) te verlichten. Het ligt in de planning hetzelfde te doen bij de RGD poli te Meerzorg. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, is van mening dat gezien de kwetsbaarheid van kinderen de situatie snel moet worden aangepakt.

Zowel bij de poli te Limesgracht als Latour worden er kinderen aangemeld. “Het rotavirus is niet nieuw maar we moeten beseffen dat het duidelijk is dat er nu veel meer kinderen met deze klachten worden aangemeld. Als je niet tijdig handelt dan raken de kinderen uitgedroogd, dus moeten wij daarop inspelen”, aldus Gajadhar Sukul.

Er zijn ook meldingen geweest van oudere kinderen en volwassenen, maar bij hen is het uitdrogingsgevaar veel minder dan bij de kinderen. Tijdige aanpak bij kleine kinderen is nodig omdat hun lichaamsgewicht lichter is, waardoor hun vochtbalans snel ontregeld kan raken.

Ouders worden geadviseerd de kinderen zo veel mogelijk te laten drinken. Kinderen moeten vocht krijgen en bestanddelen in de vorm van soep, thee, verse sap en kokoswater. Deze zaken zijn belangrijk om de kinderen bij te voeden zodat de uitdroging bestreden wordt. Indien het kind helemaal niets meer kan inhouden moet er zelfs buiten de darmkanaal vocht met bestanddelen toegevoegd worden in de vorm van infuus. Verder is het belangrijk om uitdroging te herkennen bij kinderen. Dat is te zien aan ingezonken ogen, droge slijmvliezen, waarbij het kind soms huilt zonder tranen.  Andere tekenen van uitdroging zijn weinig tot geen urineproductie, het langzaam teruggaan van de huid bij het knijpen. Bij kinderen jonger dan 1 jaar is er ook de ingezonken fontanel dat een kenmerk is van uitdroging.

De directeur van Volksgezondheid benadrukte geen diarreeremmers te gebruiken omdat deze zorgen dat de ziektekiemen langer in het maagdarmkanaal blijven. Dit spoort het lichaam aan tot ergere diarree omdat het lichaam de ziektekiemen uitstoot. Hij meldt verder dat er voldoende infuus en medicijnen zijn.