De Boodschap
Volksgezondheid

Koelingssysteem Centraal Laboratorium BOG opgeknapt

Het koelingssysteem van het centraal laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is opgeknapt. Na de uitgevoerde revisiewerkzaamheden is er gelijk verandering te merken in de koeling van het gebouw. Nu het koelingssysteem heel goed draait met de nieuwe onderdelen, functioneert het systeem efficiënter (energiebesparend). Bij de oplevering heeft New Tech enkele technische metingen gedaan waaronder; de temperatuur, druk, etc, die zijn vastgelegd in een startup rapportage. De waarden van de meting zijn technisch goed bevonden.

De koeling van het centraal laboratorium functioneerde voorheen niet optimaal. Dagelijks had het laboratorium problemen met de koeling. Dit had ook invloed op de levensduur van de lab apparaten. Daarnaast moest het personeel toen vaker werken in lab ruimtes, waarbij de tempartuur hoog was. “Met de chiller hebben we jarenlang problemen gehad. In de afgelopen tijd is met kunst en vliegwerk ervoor gezorgd dat het lab draaiende gehouden werd. Het is bijzonder dat we nu een nieuwe ‘chiller’ hebben. Op het juiste moment hebben we donateurs gevonden om hierbij te ondersteunen”, zegt waarnemend BOG-directeur Radjesh Ori. Hij zegt dat er in het lab diensten worden verleend, waarvan ook andere landen in de regio onder de indruk zijn. “Wij zijn een gecertificeerd lab en er zijn minimale eisen waaraan we moeten voldoen.”

Het project met betrekking tot de revisie werkzaamheden van het koelingssysteem is door het bedrijf New Tech op dinsdag 23 februari 2021 afgerond. Volgens New Tech zou de oplevering in december 2020 plaats vinden, maar het wachten was op de buitenlandse leverancier die enkele onderdelen moest opsturen waaronder de filters van de air fresh unit. Bij de revisie werkzaamheden zijn een tal van onderdelen vervangen om de koeling van het laboratorium te garanderen.

Het project is gefinancierd door Rosebel Community Fund en Suriname Environmental and Mining Foundation.