De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

LVV herdenkt 120-jarig bestaan met exhibitie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in verband met zijn 120ste verjaardag een exhibitie geopend die vandaag, 5 december – Wereld Bodemdag – werd afgesloten. De tentoonstelling ging op maandag 4 december van start.

120 jaar terug begon het ministerie als een landbouwproefstation, omdat er een uitbraak van ziekte was in de cacao sector. Het Landbouwproefstation werd door professor Stahel op 4 december 1903 opgericht.  Experts van Wageningen Universiteit van Nederland leidden vanaf toen onderzoekwerkzaamheden op de diverse proeftuinen in Suriname.  Eén van de proeftuinen was ook Cultuurtuin. Later is het Landbouwproefstation een hoofdafdeling geworden en vormde samen met andere afdelingen onderdeel van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Op 5 december, Wereld Bodemdag, ontvangt het ministerie verschillende scholen, om zodoende bij jongeren vroegtijdig interesse in de landbouw aan te wakkeren. LVV-minister, Parmanand Sewdien feliciteerde de gemeenschap en attendeerde de aanwezigen ook op het harde werk dat verzet wordt door het ministerie, maar vooral de boeren.

Onder de sprekers waren: directeur Anand Ramkisoensing van Landbouwkunding, Onderzoek, Afzet en Verwerking, professor Lydia Ori (ADEK), Moenish Persaud (directeur SAC). Er werd onder meer een bodem presentatie gehouden door Jotika Moerahoe. De genodigden van dinsdag waren de boeren.