De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

LVV overhandigt landbouw equipment aan begunstigden

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op vrijdag 31 maart meer dan 400 landbouwmachines en -werktuigen overhandigd aan landbouwers uit de districten Paramaribo, Saramacca, Commewijne, Wanica en Para. Soortgelijke evenementen zullen vervolgd worden in de districten Nickerie, Coronie, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini. Tegen eind april 2023 zullen meer dan 1600 landbouwmachines met een waarde van USD 400.000 worden geleverd aan de begunstigden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met de financiële ondersteuning van de Europese Unie (EU).

Sinds december 2022 is SAMAP gestart met de levering van landbouwmachines, werktuigen en diensten die zijn toegekend in de tweede oproep van de Matching Grant Facility. Meer dan 14.000 goederen en diensten met een geschatte waarde van meer dan USD 2,8 miljoen zullen worden ingekocht en geleverd aan 169 begunstigden.

Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, Erick Zeballos zegt in zijn openingswoord dat de FAO verheugd is dat zij middels deze leveringen continuïteit en zekerheid geeft aan landbouwers en producenten om te beschikken over de meest noodzakelijke hulpmiddelen en de landbouwsector in Suriname naar een hoger niveau te tillen. “Ondanks een aantal externe factoren die buiten onze invloedssfeer liggen, zijn we erin geslaagd om onze belofte na te komen om nu landbouwmachines, werktuigen en diensten te leveren aan kleine begunstigden. Enkele maanden geleden hebben we ook landbouwmachines overhandigd aan begunstigden van de large grant. Dit is slechts een deel van de goederen die u de komende weken en maanden zult ontvangen, aangezien we de inkoop van alle goederen en diensten voltooien volgens zeer strikte en transparante internationale inkoopregels,” benadrukte Zeballos.

“Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Het heeft wat tijd gekost vanaf het moment dat u uw project had ingediend als deel van het competitief goedkeuringsproces met bijna 800 andere ingediende projecten. Na een gedegen selectieprocedure, ontvangt u eindelijk uw goederen vandaag”, minister Parmanand Sewdien in zijn felicitatieboodschap aan de begunstigden. Hij geeft verder aan dat dit niet het einde is, maar dat het werk nu begint. De machines en apparatuur die zijn overhandigd, zijn klaar voor gebruik, hetgeen betekent dat de landbouwers projecten kunnen implementeren om de productie te verbeteren, de productiviteit te verhogen en de markttoegang voor hun producten te vergroten. “Het ministerie van LVV heeft samen met FAO/SAMAP een monitoringsysteem ontwikkeld met als doel uw activiteiten en het gebruik van de machines nauwlettend te volgen,” aldus minister Sewdien.

“Wij zijn het ministerie van LVV en de FAO/SAMAP hiervoor dankbaar. In een periode waarin wij als landbouwers met verschillende interne en externe uitdagingen in ons productiesysteem worden geconfronteerd, zullen deze apparatuur en machines niet alleen helpen om deze problemen op te lossen, maar ook resulteren in het verhogen van onze winstgevendheid en inkomsten,” aldus Dennis Mangkoenredjo, begunstigde van de small grant en landbouwer uit Powakka.

Een van de high-tech machines die tijdens deze ceremonie werd overhandigd, is een drone voor besproeiingswerkzaamheden, aan Zudo Tropical NV en haar outgrowers. Deze Agribusiness en haar outgrowers maken reeds gebruik van drone-technologie in hun productiesysteem, door het te huren van een bedrijf, zodoende op een milieuvriendelijke manier te bemesten. “Innovatie in de landbouw is tegenwoordig enorm van belang om te concurreren en voldoen aan internationale voedselveiligheidsnormen. Met deze enorme steun van FAO/SAMAP en het ministerie van LVV zijn we in staat ons productiesysteem verder te evolueren,” benadrukte landbouwer Henk Sojo.

De Matching Grant Facility (MGF) is een competitief fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende landbouwers/aanvragers met sterke projecten, in de vorm van landbouw- en voedselverwerkings machines en -apparatuur en geselecteerde landbouwdiensten om de kwantiteit en kwaliteit van de productie te verbeteren en de markttoegang te vergroten. SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is de duurzame ontwikkeling van de landbouw te bevorderen door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal verbeteren.