De Boodschap
Justitie & Politie

Vijftien functionarissen in verzekering gesteld

Vijftien functionarissen zijn op 27 maart 2023 aangehouden en in verzekering gesteld wegens mogelijke betrokkenheid bij ernstige mishandeling van arrestanten in het cellenhuis Geyersvlijt. De groep bestaat uit zes personen van het Korps Politie Suriname (KPS), zeven van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en twee van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS).

Het onderzoek in deze zaak wordt gedaan door de afdeling Onderzoeks Personeelszaken (OPZ) van het KPS en wordt aangestuurd door het Openbaar Ministerie (OM). Daarbij zijn slachtoffers ondervraagd en camerabeelden van het cellenhuis bekeken. De vermeende misdrijven zijn onder andere openlijke geweldpleging en zware mishandeling.

Heden oordeelde de Rechter-Commissaris dat van de vijftien verdachten, twee onrechtmatig in verzekering waren gesteld. Het Openbaar Ministerie is het oneens met deze beslissing en gaat hiertegen in beroep bij het Hof van Justitie. De verdachten blijven in afwachting op de behandeling van de zaak in hoger beroep aangehouden.