De Boodschap
Kabinet van de President

Mahjong Drive succesvol afgesloten

De Mahjong Drive, die in het kader van de herdenking van 170 jaar vestiging van Chinezen in Suriname werd georganiseerd, is succesvol afgesloten. Meer dan 120 personen hebben op zondag 15 oktober bij de zwemvereniging De Witte Lotus, spontaan deelgenomen aan dit traditioneel Chinees spel. Dit evenement, welke was georganiseerd door de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 (NCJ) in samenwerking met de Lions Club Paramaribo North had een sociaal karakter.

Rudolph Augustin, lid van Lions Club Paramaribo North, blikt tevreden terug op het toernooi. Hij geeft aan dat het enerzijds ter ere van de Chinese immigratie was en anderzijds een fundraising. De opbrengsten zullen besteed worden aan een van de vijf focuspunten van Lions Club International, namelijk ‘Childhood Cancer’. Lion Augustin deelt mee dat de opbrengsten gebruikt zullen worden voor het inrichten van een kinderkamer in het Sint Vincentius Ziekenhuis, waar kinderen een na-behandeling krijgen. Verder zal bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een ruimte volledig worden ingericht om kinderen op te vangen.

Voorzitter Jack Uden van de Nationale Commissie Jubileumjaren, gaf aan dat het Chinees gezelschapsspel Mahjong van de Chinezen afkomstig is, maar dat dit vandaag de dag ook wordt gespeeld door andere bevolkingsgroepen. Volgens voorzitter Uden is dit een goed voorbeeld van de integratie binnen de samenleving. “Wat zou Suriname zijn zonder de Chinezen?”, vroeg hij zich af. Hij geeft aan dat de Chinezen zich goed hebben geïntegreerd vanaf het moment zij voet aan wal hebben gezet in Suriname. De NCJ-voorzitter verwees daarbij naar de nazaten van de Chinese immigranten die haast in alle sectoren zichtbaar zijn.

De Nationale Commissie Jubileumjaren kijkt met dankbaarheid terug naar dit evenement en al de andere herdenkingen eerder dit jaar. De boodschap die zij wil meegeven met deze activiteiten is dat de kracht in eenheid zit. Volgens voorzitter Uden moeten wij deze eenheid altijd blijven koesteren.