De Boodschap
Kabinet van de President

Meteorologische Dienst Suriname voorspelt nog meer neerslag

Suriname mag in de komende periode nog meer neerslag verwachten. Zo voorspelt de Meteorologische Dienst Suriname (MDS). Meteoroloog tevens hoofd van de Synoptische afdeling, Dwight Samuel, zei tijdens een persconferentie op donderdag 27 april dat de intertropische convergentiezone (ITCZ) voor nu nog actief blijft boven Suriname. De neerslag zal zich wel in mindere mate voordoen. Ook voor de maanden mei, juni en juli wordt er minder neerslag verwacht.

Samuel merkt ook op dat er wordt overgegaan in een El Niño-jaar, dat zich kenmerkt door meerdere dagen met zware intense, maar over het algemeen minder “natte” dagen. “De ITCZ zal actief blijven boven Suriname. Er zullen tijden zijn waar dit over het algemeen in het binnenland te merken zal zijn. De andere systemen zullen in de komende dagen afzwakken, dan wel verplaatsen uit ons gebied. Dit zal tot gevolg hebben dat we wel neerslag zullen krijgen, maar in mindere mate”, zo bracht Samuel in zijn presentatie naar voren.

De minder natte dagen in de komende maanden c.q. meer dagen met buien – dus een lagere frequentie, maar hogere intensiteit – betekenen dat er in de grote droge tijd, grotere droogten zullen zijn. Desondanks zal er toch rekening moeten worden gehouden met onweersbuien. Samuel: “De algemene seizoenverwachting voor de maanden mei, juni en juli is dat we minder neerslag zullen krijgen in deze drie maanden. Hetzelfde geldt voor augustus en september. Over de hele periode van 27 april tot en met 21 mei zal er naar verwachting bijna normaal tot iets onder het normaal aan neerslag vallen.

De MDS is volgens Samuel in het proces om dichterbij het publiek te komen. De website zal gemoderniseerd worden. Daarnaast worden de lijnen met de overheids- en particuliere media strakker getrokken. Er wordt ook gewerkt aan een systeem speciaal om het publiek tijdig via deze kanalen te informeren. Hij geeft aan dat informatie over het weer wel vooraf wordt geplaatst op de website. Samuel erkent dat werken met de website alleen niet voldoet om het publiek tijdens te kunnen informeren.