De Boodschap
Volksgezondheid

Minister Ramadhin: ‘’We kijken niet naar aantallen maar naar de trend’’

Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wordt er niet gekeken naar het aantal COVID-19 besmettingen, maar naar de trend die zich medio november heeft ingezet. Dat beeld laat zien, dat delen van de samenleving doen alsof er helemaal geen gevaar meer is. Feesten op verscheidene locaties geven aan dat het presidentieel besluit genegeerd werd.

De situatie is zo erg, dat men op social media feestjes promootte die gehouden werden op geheime locaties. Daarnaast is Suriname wederom geconfronteerd met clusters waar alertheid is geboden. De gunstige situatie waar Suriname zich bevond een maand terug nu wel aan het veranderen is, zei de bewindsman op een spoedpersconferentie. Volgens de minister heeft de regering de afgelopen weken gestaag gewerkt naar herstel van de situatie. Er zijn heel wat protocollen ontwikkeld en vrijgegeven voor verschillende sectoren. Recentelijk is het protocol goedgekeurd voor evenementen met toestemming van het Outbreak Managmentteam.

Minister Ramadhin geeft aan, dat het Quick Response Team vaker heeft opgetreden en is gebleken dat onder andere bepaalde horeca bedrijven en clubs bij herhaling in de fout zijn gegaan. De protocollen zijn niet nageleefd, stelde de bewindsman. Het besluit om onder meer de verscherping van het uitgaansverbod door te voeren is niet van het een op het ander moment genomen. Gewezen wordt op de stijging van het aantal besmettingen in Frans Guyana en de invloed die dat heeft op het binnenland van Suriname. Behalve de influx uit Frans Guyana en de goudmijnen, is er een groot gevaar dat dreigt voor mensen die gewoon deelnemen aan de feestjes. Suriname is in de alertfase en zal er alles aan doen om een nieuwe golf te voorkomen. Er moet goed beleid hierop worden losgelaten om erger te voorkomen. Minister Ramadhin geeft aan, dat vanuit het perspectief van Volksgezondheid Suriname niet in staat is om een nieuwe golf mee te maken. De veiligheid van de burger geniet de hoogste prioriteit. Het is niet de intentie van de regering om de burgers de komende dagen te beperken in haar bewegingsvrijheid, aldus de bewindsman.