Suriname gaat binnenkort diplomatieke relaties aan met Mauritius en Bhutan. Zo kondigde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aan tijdens een regeringspersconferentie op vrijdag 11 februari 2022. De bezegeling van de relatie met Mauritius zal plaatsvinden in de Verenigde Naties (VN). Suriname heeft tijdens de COP26 in Glasgow, Schotland een overeenkomst getekend met Bhutan en Panama om als de enige drie carbonnegatieve landen ter wereld, carbonnegativiteit te promoten. Met het Aziatische land bestond er geen diplomatieke betrekking in formele zin.
Het aangaan van betrekkingen met deze landen is onderdeel van het buitenlands beleid van de regering. In dit kader heeft president Chandrikapersad Santokhi de afgelopen dagen een aantal ambassadeurs beëdigd, waarvan enkele binnenkort vertrekken naar hun standplaatsen, te weten: India, China, Indonesië, Cuba en Venezuela. Met dit aantal wordt het bestand van buitenlandse posten van Suriname gecompleteerd. Miami en Curaçao zijn reeds voorzien van consuls-generaals en binnenkort zal dit ook het geval zijn in Frans-Guyana en Belém. In de afgelopen periode hebben 17 diplomaten hun geloofsbrieven aan president Santokhi overhandigd en er staan nog 22 ambassadeurs op het programma. Minister Ramdin spreekt van belangrijke momenten omdat Suriname daarmee de gelegenheid krijgt relaties met landen aan te gaan. Hij merkt op dat het diplomatieke veld zich aan het uitbreiden is. “Er is een groot aantal landen dat diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Suriname.”
Minister Ramdin bleef ook stilstaan bij de situatie in Oekraïne en Venezuela. Suriname heeft goede betrekkingen met Oekraïne. De bewindsman spreekt de hoop uit dat de problemen zoals die zich momenteel voordoen via diplomatieke inspanningen, dialoog en consultaties opgelost kunnen worden. Hij zegt dat Suriname geen voorstander is van interventies in soevereine staten. Volgens minister Ramdin zullen de inspanningen die gepleegd worden, ook niet ervoor moeten zorgen dat de situatie escaleert. Een mogelijk conflict zal de veiligheidssituatie in Europa zorgen baren. Minister Ramdin heeft ook persoonlijk contact met zijn Oekraïense collega Dmytro Kuleba, die hem op de hoogte houdt van de ontwikkelingen waarbij Rusland sinds een aantal maanden dreigt met het binnenvallen van haar buurland.
Suriname zal een ambassadeur naar Venezuela sturen om de betrekkingen met dit land weer op het hoogste diplomatieke niveau aan te halen. Minister Ramdin: “Het heeft allemaal te maken met het feit dat buitenlandse politieke relaties met buurlanden belangrijk zijn.” De regering realiseert zich dat er een binnenlands vraagstuk speelt in het land en hoopt dat deze situatie op een vreedzame manier opgelost kan worden. De regeringsfunctionaris benadrukt dat Surinames standpunt met betrekking tot democratie, rechtstaat, onafhankelijke rechterlijke macht, bescherming van mensenrechten en politieke rechten ook bekend is in Venezuela. De bewindsman heeft ook goed contact met de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken. Minister Ramdin laat optekenen dat hij en andere bewindslieden van Buitenlandse Zaken door Canada en de VS zijn uitgenodigd om informeel een discussie te hebben over de ontwikkelingen in Venezuela en zich te buigen over een oplossing.