De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin ontvangt Rakhi van Brahma Kumaris

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) kreeg op woensdag 30 augustus 2023 een Rakhi ombonden van de Brahma Kumaris in verband met de viering van Raksha Bandhan. De Rakhi, een katoenen armband met een symboliek van bescherming, werd ombonden door zuster Loes Bemmel, Coördinator Nationale Activiteiten van de Brahma Kumaris. Zij werd hierbij bijgestaan door zuster Renuska Merhai (Centrum Coördinator) en zuster Niroepa Salik.

Raksha Bandhan wordt jaarlijks in augustus herdacht waarbij men wordt herinnerd aan de relatie van zuivere liefde tussen ziel en de Allerhoogste Ziel. De innerlijke zuiverheid, zo geven de Brahma Kumaris aan, is niet alleen dat wat beleefd wordt met de zintuiglijke organen, maar het is die zuiverheid waarbij het pure bewustzijn, hetgeen de mens van oorsprong zelf is, volledig vrij wordt van alle obstructieve energieën oftewel ondeugden, van zowel het heden als het verleden. Zuiverheid brengt de verworvenheden van, onder meer, vrede, kracht, innerlijke stabiliteit en geluk met zich mee en is de ware vrijheid die de mens vooruit laat gaan. Zuiverheid heft de obstructieve energieën op en brengt lichtheid waardoor men weer eens de hoogste vorm van energieën kan ervaren. ‘De methode om dit te kunnen ervaren’ volgens de Brahma Kumaris ‘is zelfrealisatie, oftewel het diepe besef dat elkeen van oorsprong een spiritueel wezen is en dat de connectie met de Bron van Licht en Kracht de kracht geeft om dit weer tot expressie te brengen’.

Minister Ramdin gaf aan erkentelijk te zijn voor de geste en erkende ook de noodzaak van het gedenken van deze bijzondere festiviteit. ‘Zuiverheid van ziel en intenties zijn belangrijk. De noodzaak is continu aanwezig om opnieuw een verbinding te maken met moraal, normen en waarden om zodoende een betere samenleving te creëren en te kunnen garanderen’ voegde de minister toe.

Verder deed de minister een beroep op de Brahma Kumaris om ‘ook een bijdrage te leveren aan het herwinnen van fundamentele waarden en normen die moeten bijdragen aan verantwoordelijk burgerschap’. De minister gaf aan dat oprechtheid, saamhorigheid, ethos en gemeenschapszin belangrijke pijlers zijn van elke goede samenleving. ‘Wij allen moeten hieraan werken’ vervolgde de minister. ‘Wij zijn ons nog onvoldoende bewust van hoe gezegend wij zijn als Surinaamse samenleving. Het zou goed zijn om in onze opvoeding en het onderwijs specifieke aandacht hieraan te schenken zodat we positiever en constructiever toewerken naar een vreedzame samenleving.’

Behalve de Rakhi mocht de minister ook enkele andere geschenken ontvangen, waaronder een document met spirituele teksten en een pen, waarvan er goedlachs de boodschap en wens mee werd gegeven ‘om bij te dragen in de zuiverheid bij ondertekening van overeenkomsten’.

De Brahma Kumaris, op hun beurt, ontvingen van de minister een Mithai box met diverse Indiase zoetigheden, die goede wensen symboliseren, onder dankzegging van de ontvangen spirituele bemoediging en met bevestiging van het belang van hun boodschap.