De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname en Guyana werken aan Chamber of Commerce

Op woensdag 30 augustus 2023 heeft de eerste virtuele ‘introductory stakeholders’ vergadering tussen leden van het bedrijfsleven van Suriname en Guyana plaatsgevonden voor het opzetten van een Suriname-Guyana Chamber of Commerce in Guyana (SGCC). Deze goed bezochte vergadering werd geopend door Henna Soerdjoesing, directeur International Business van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Zij gaf aan dat deze ontmoeting in het teken stond van het verder plaveien en bevorderen van sterkere bilaterale en economische banden tussen Suriname en Guyana en dat ondernemers hierin een cruciale rol spelen.

Ook BIBIS-minister Albert Ramdin heeft bij deze meeting het woord gevoerd en benadrukte het belang en de noodzaak voor het samenwerken op verschillende gebieden, waaronder het doen van business. De bewindsman gaf aan dat dit initiatief de volledige ondersteuning geniet van de regering en dat het zich presenteert op het juiste moment met betrekking tot de vele ontwikkelingen en kansen voor ondernemers.

Eveneens benadrukte de minister dat beide landen zich gecommitteerd hebben tot een strategisch partnerschap en dat indien er problemen in de samenwerking zich voordoen die via dialoog, zakelijke benadering en een constructieve opstelling moeten worden opgelost. “Gezien de overeenkomsten in het historisch verleden van beide landen en de geografische ligging, is dit initiatief een uitermate geschikte basis om samen te werken met elkaar”, aldus de minister.

Een presentatie over de SGCC aan beide presidenten ligt in de planning voor oktober 2023 tijdens het Strategisch Dialoog Coöperatie Platform (SDCP) welke zal worden gehouden in Suriname.

Robert Persaud, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Guyana, onderstreepte hetgeen Minister Ramdin aanhaalde en verklaarde ook de ondersteuning van de Guyanese regering.

Verder benadrukte de ambassadeur van Suriname in Guyana, Liselle Blankendal, de essentiële rol van de ambassade. Deze is niet alleen gebaseerd op het onderhouden van de politieke bilaterale betrekkingen met Guyana, maar ook het uitnodigen en helpen faciliteren van directe buitenlandse investeringen en het helpen bevorderen van economische diplomatie in de breedste zin des woord. “Het oprichten van een Kamer van Koophandel tussen Suriname en Guyana zal bedrijven in beide landen de kans geven om potentiële partnerschappen en investeringen aan te gaan, samen te werken, het uitwisselen van ideeën en informatie, tot oplossingen te geraken bij uitdagingen en tot op zekere hoogte wederzijdse economieën te helpen diversifiëren”, benadrukte de ambassadeur.

Ook de ambassadeur van Guyana in Suriname, Virjanand Depoo, zegde zijn ondersteuning toe en benadrukte eveneens het belang van deze gezamenlijke Kamer. Tenslotte werd het stappenplan voor de opzet van de Suriname-Guyana Kamer van Koophandel gepresenteerd door Vishnu Doerga van Action Invest Caribbean.

In de eerste week van september zal er een bestuur-comité in het leven worden geroepen welke zal bestaan uit vertegenwoordigers van beide landen om te werken aan de voorbereiding en opzet van de kamer. De streefdatum is om de Kamer van Koophandel rond eind november te launchen gezien Suriname en Guyana officieel op 24 november 1975 diplomatieke betrekkingen met elkaar zijn aangegaan.