De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin op G-20 meeting: “Multilaterale samenwerking essentieel”

Op 7 en 8 juli 2022 vond de G-20 Foreign Ministers’ Meeting (FMM) plaats te Bali, Indonesië. Deze werd voorgezeten door de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Z.E. Retno Marsudi. Op uitnodiging in het kader van het CARICOM-voorzitterschap van Suriname participeerde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking op donderdag 7 juli virtueel aan de vergaderingen.

Minister Ramdin gaf een korte briefing over de CARICOM Staatshoofden bijeenkomst, welke plaatsvond van 3-5 juli in Suriname, waar de focus lag op voedselzekerheid, energiezekerheid en klimaatfinanciering. De bewindsman merkte op dat de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, kon zien dat Suriname een van de 3 landen is die CO2-negatief is. “In deze tijd van het wereldwijde politieke en economische landschap is duidelijk dat multilaterale samenwerking, internationale solidariteit, internationaal recht en concrete actie te bereiken zijn en meer dan ooit nodig is” gaf de minister mee.

De bewindsman gaf verder aan dat samenwerking niet langer een keuze is, maar een duidelijke noodzaak. Hij stelde daarom dat het belangrijk is om multilateraal toerisme te versterken, niet op de ouderwetse manier, maar het meest opnieuw te bedenken, opnieuw te erkennen en geschikt te maken voor het doel van de 21e-eeuwse uitdagingen.

“We hebben een nieuwe, meer edele, betrouwbare, adequate en effectieve multilaterale basis nodig, gebaseerd op de nieuwe realiteiten waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Eén die efficiënt is met toegewijd en collectief leiderschap, één die oplossingsgericht is en de behoeften van alle landen dient. Voor ons in het Caribisch gebied met kleine eilandenstaten en landen met laaggelegen kustgebieden is het belangrijk dat we aandacht besteden aan de bestaande uitdagingen van deze landen” concludeerde de minister.

Minister Ramdin gaf ook aan dat het BBP niet meer voldoende is als meetinstrument. ‘De Caricom stelt voor dat een multidimensionale kwetsbaarheidsindex in mondiale arena’s moet worden overwogen om landen veel in aanmerking te laten komen voor internationale en financiële instrumenten. We moeten ervoor zorgen dat we een internationaal systeem hebben dat vertrouwd en effectief is en in dat opzicht moet ik zeggen: laten we nu praktisch zijn en collectief handelen”, besloot de minister zijn bijdrage op de G20-FMM.

De G-20 is een strategisch multilateraal platform dat de belangrijkste ontwikkelde en opkomende economieën van de wereld met elkaar verbindt. Dit platform speelt een strategische rol bij het veiligstellen van toekomstige wereldwijde economische groei en welvaart. Samen vertegenwoordigen de G20-leden meer dan 80 procent van het mondiale BBP, 75 procent van de internationale handel en 60 procent van de wereldbevolking.