De Boodschap
Defensie

SMS-studenten, PFLC en IICA zetten plantenkas op voor Maria Internaat

De meisjes van het Maria Internaat kunnen binnenkort voorzien in eigen groentebehoefte. Sinds gisteren beschikken zij over een eigen plantenkas, die moet helpen aan het zelfvoorzienend maken van deze instelling. “In deze tijd is het heel hard nodig, want groenten is behoorlijk duur”, zegt hoofdzuster Boomiki foe Karmel Djoe. Het project onder de naam The Green Garden Project valt onder de global cause: hunger and environment van de Lions Clubs International.

De Paramaribo Focus Lions Club (PFLC) is ingekomen met de financiële middelen, het Inter-Amerikaans Instituut voor Samenwerking op het gebied van Landbouw (IICA) met de technische kennis en supervisie en het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) met mankracht. Het Maria Internaat is bijzonder blij met de ondersteuning, aangezien de kinderen binnen de instelling dagelijks behoefte hebben aan verse groenten. Aan de andere kant is het ook heel educatief voor de kinderen om te leren je eigen groenten te planten en je niet alles hoeft te kopen.

Namens het IDO hebben studenten van de Surinaamse Militaire School (SMS) het terrein schoongemaakt en de plantenkas en groentebakken in 2 ½ weken tijd opgezet. Volgens SMS-commandant majoor Brian Landveld zitten deze studenten van de SMS momenteel in hun stageperiode voor de specialisatie bevoorrading. Dit was voor hun dus het juiste moment om theorie in de praktijk om te zetten. Aan de andere kant was het ook een kans om dichterbij het volk te ondersteunen. Hoofdzuster Djoe is dik tevreden met het werk van de studenten. “Je kunt duidelijk zien, wanneer iemand iets met plezier doet. En bij deze studenten was het heel fijn om te zien hoe zij met plezier hun krachten hierin wilden zetten”, aldus hoofdzuster Djoe.

Volgens Fay Heath van de PFLC is er een voorselectie geweest waar verschillende tehuizen binnen Paramaribo zijn gescreend alvorens de keus is gevallen op het Maria Internaat. Zo moest het tehuis als voorwaarde over een ruimte beschikken dat groot genoeg was voor de bouw van een plantenkas. Daarnaast moest er een duidelijke behoefte zijn aan een eigen plantenkas en moest men in staat zijn zelf voor de verzorging van de plantjes in te komen.