De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin: “Rol Suriname in Caribisch gebied wordt nadrukkelijker”

De ontwikkelingen op het gebied van aardolie en gas openen in de toekomst nieuwe mogelijkheden voor Suriname in het Caribisch gebied. Met een aantal landen in de regio zal strategisch samengewerkt worden om deze sector verder tot bloei te brengen. “Zo wordt dus al gewerkt met Guyana, maar er zal ook de mogelijkheid zijn om met Trininad and Tobago, die een enorme ervaring heeft en ook toeleveranties kan realiseren richting Suriname, samen te werken”. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens een persconferentie op dinsdag 6 juli 2021 aangaande de 42e Caricom Staatshoofden meeting.

De bewindsman gaf te kennen dat niet alleen met Trinidad and Tobago samengewerkt zal worden op het gebied van aardolie en gas, maar evenzo met Frans-Guyana en Brazilië. “Dit zijn nieuwe ontwikkelingen in het Caricomgebeuren. De wereld verandert en ook de mogelijkheden in het Caribisch gebied. Suriname zal zeker een nadrukkelijke rol vervullen in het Caribisch gebied op politiek maar ook economisch gebied”, stelt de minister. Verder bestaan er mogelijkheden voor een strategische samenwerking in een kleine subregio’s van de Caricom tussen landen die dichtbij elkaar liggen.

Minister Ramdin zei dat het integratieproces tussen die landen dynamisch is. Er moet volgens hem niet alleen worden stilgestaan bij wat er is afgesproken, maar ook worden gekeken naar wat de nieuwe mogelijkheden zijn in de wereld van vandaag. Het land put al enorme voordelen uit de concrete samenwerkingsovereenkomsten in de regio. Zo wordt er vanuit Suriname naar Guyana reeds steenslag en andersoortig materiaal geëxporteerd voor de wegenbouw. Het grootste deel dat daar wordt gebruikt komt uit Suriname. Met Barbados wordt er gewerkt aan een agrarisch project betreffende schapenteelt.

De bewindsman is ervan overtuigd dat de concrete samenwerkingen tussen de landen in de regio voortgang zal blijven vinden. Voor wat betreft voedsel en agrarische productie komen er ook veel meer samenwerkingen. Vanuit het Caribisch gebied wordt er door de wereld ongeveer 4 miljard aan voedsel geïmporteerd. “Daar ligt een enorme mogelijkheid voor ons om dichtbij een markt te bedienen waarvan wij onderdeel zijn. Op grond daarvan moeten wij zeker veel meer samenwerking en exportmogelijkheden verwachten op het stuk van voedselproductie en agrarische productie”, aldus minister Ramdin.