De Boodschap
Binnenlandse Zaken

Minister Somohardjo ondersteunt project aanpak menstruatie-armoede

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BIZA ondersteunt het project van initiatiefnemer Henry Mac Donald om menstruatie-armoede in Suriname aan te pakken. Veel vrouwen in Suriname hebben geen of weinig toegang tot producten waarmee zij hun maandelijkse ongesteldheid veilig en comfortabel kunnen doorkomen; de zogenoemde menstruatie-armoede. Erger nog; deze producten zijn te duur om een adequate menstruele hygiëne te garanderen. Wereldwijd gaat het naar schatting om 500 miljoen vrouwen!

Minister Somohardjo vindt het in deze tijd onacceptabel dat zoveel vrouwen moeten kiezen tussen een bord eten of menstruatieproducten. Een idee is dat bij alle scholen de toegang tot deze noodzakelijke hygiëneproducten voor alle vrouwen makkelijker wordt gemaakt.

De minister heeft het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) gevraagd om het project van Henry Mac Donald te ondersteunen, dit vanwege haar beleidsbepalende rol inzake het waarborgen van de rechten en gezondheid van de vrouw. BGA heeft als werk arm van BIZA de mogelijkheid om genderaangelegenheden makkelijker en sneller aan te kaarten en dienovereenkomstig aan te pakken.

President Santokhi heeft als voorzitter van de Caricom ook gender in zijn portefeuille. “Ik ben er daarom van overtuigd dat dit het juiste moment is om dit project versneld aan te pakken, zodat de president het ook onder de aandacht kan brengen bij de overige Caricom-lidlanden”, aldus de bewindsman.