De Boodschap
Binnenlandse Zaken

Minister Somohardjo wil orde en rust bij CBB

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) en directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zullen geen anarchie en wanorde toestaan bij het CBB en de verschillende Bureau voor Burgerzaken (BvB). Dit kwam op maandag 16 mei 2022 naar voren tijdens een spoedvergadering tussen de leiding van BiZa en het CBB-personeel. Zowel de BiZa-bewindsman als de CBB-directeur kan het zich niet voorstellen dat niet-CBB-ers de dienstverlening naar de samenleving willen stagneren, door de poorten zonder toestemming van het bevoegd gezag en leiding dicht te gooien.

Minister Somohardjo toog eerder op de dag wederom naar CBB om het personeel toe te spreken om geduld te betrachten bij de veranderingen en vernieuwingen die worden doorgevoerd. “U moet zich niet laten afleiden en misleiden door niet-CBB-ers, want uiteindelijk gaat de samenleving u aanspreken en niet de vakbond, als u achter het loket staat.” De bewindsman was vergezeld door BiZa directeur Mohamed Eskak en onderdirecteur Administratieve Diensten Juanito Eijck.

Er moet volgens minister Somohardjo, op de juiste wijze worden gecommuniceerd vanuit de bond. “Ik ben niet hier voor confrontatie, maar ik zal die ook niet uit de weg gaan”, maakte de bewindsman duidelijk. Hij verwacht een betere structuur om de problemen en wenselijkheden van de bond samen aan te pakken. Het ministerie is voorstander van oplossing en resultaatgericht werken. Daarnaast weet de BiZa-minister dat er interne problemen spelen binnen de bond. De bond heeft zelf een brief geschreven naar de Bemiddelingsraad om het geschil te beslechten. De bewindsman wil ook hierin een oplossing alvorens hij aan tafel met de vakorganisatie gaat zitten. “Maar wij weten wat de grieven zijn van de CBB-ambtenaren en dat pakken wij geleidelijk aan”, aldus minister Somohardjo.

De leiding van BiZa en CBB zijn niet te spreken over de wijze waarop de vakbond onder leiding van Donovan Grep handelt. Volgens CBB-directeur Kanapé-Pokie is er nog nooit een BiZa-leiding geweest die zo actief in het veld is en wekelijks de BvB’s aandoet om hun problemen aan te horen. “Deze problemen worden langzaamaan aangepakt. Het is niet welgemeend dat de BiZa-leiding zo wordt aangevallen,” aldus de CBB-directeur. Zij heeft de protestgroep aangesproken over het ongewenst gedrag dat vertoond wordt tijdens het actievoeren en haar gevraagd werkwilligen niet te intimideren.