De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

Minister Walden hoort vraagstukken Brokopondo en Boven Suriname aan

Minister Saskia Walden van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is tijdens een werkbezoek aan Brokopondo en Boven Suriname op een heel bijzondere manier bij de grenzen van Brokopondo en Boven Suriname ontvangen door de respectievelijke DC’s, Ludwig Mendelzoon en Frits Dinge. Onder begeleiding van de politie werd de bewindsvrouw met haar delegatie naar de diverse locaties gebracht. Tijdens het onderhoud met de DC’s en de dependances van EZ, heeft minister Walden benadrukt, dat de bovengenoemde districten potentie hebben om ontwikkeling te brengen in de leefgemeenschappen.

Voor het ministerie is het stimuleren van welzijn en welvaart voor elk individu van groot belang. Ook DC Ludwig Mendelzoon van Brokopondo deelt dezelfde mening en benadrukt dat het niet beschikken over financiële middelen een obstakel is vooral voor startende ondernemers. Om startende en potentiële ondernemers aldaar tegemoet te komen, worden ook via de dependances in Brokopondo en Boven Suriname ondernemerschapstrainingen verzorgd. Intussen zijn er al enkele trainingen verzorgd, waarbij 43 ondernemers hun certificaat in ontvangst mochten nemen. Daarnaast worden er ook infosessies en discussieavonden voor de ondernemers in het district gehouden.

Tijdens het bezoek, dat op 10 december 2020 heeft plaatsgevonden, zijn ook twee pluimveebedrijven te Brokopondo bezocht.  De ondernemers Mario Darius en Lloyd Eersteling, hebben beide identieke uitdagingen te weten geringe en te dure kippenvoer. Ze hebben daarom aan de EZ-minister gevraagd of hun bedrijven in aanmerking kunnen komen voor gesubsidieerd voer, zodat ze op die manier kunnen uitbreiden voor de afzet. Minister Walden stelde de ondernemers gerust en gaf aan, dat er al een werkgroep is samengesteld, bestaande uit de ministeries van LVV, EZ en Financiën, die de veevoer problematiek zullen aanpakken.

Aan het einde van het werkbezoek heeft er een winkelcontrole plaatsgevonden. De controle was vooral gericht op de handhaving van de juiste richtprijzen van de basis en strategische goederen zoals die gepubliceerd worden door het Ministerie. Tijden de controlewerkzaamheden, is geconstateerd, dat sommige producten niet waren voorzien van een etiket. Daarnaast is gebleken, dat de zak blom, die de winkelier had opgekocht om vervolgens in 1 kg zakjes te verpakken, mieten had. De winkelier moest onmiddellijk stoppen met het verpakken van de blom. Verder zijn er ook vervallen producten zoals haarproducten en wasverzachter van de schappen gehaald.

Deze landelijke controle wordt voortgezet en het ministerie van EZ doet een beroep op de samenleving om bij geconstateerde misstanden haar klachten door te geven via de klachten app telno: 853-0915 of via het verkort nummer 1940.