De Boodschap
Kabinet van de President

Ministerie EZ organiseert beurs ter bevordering export

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), organiseert voor de tweede keer de export-beurs. President Chandrikapersad Santokhi en EZ minister Rishma Kuldipsingh hebben middels een heildronk met lokaal geproduceerde wijn, de beurs geopend. De tweedaagse beurs heeft als doel de export van het Surinaams product te bevorderen. De opening heeft plaatsgevonden op 29 september bij het Roeli’s Event Venue.

Verschillende middelgrote en kleine ondernemers (KMO’s) hebben tijdens de export- beurs de gelegenheid hun producten meer bekendheid te geven of hun producten gereed te maken voor export. De beurs dient daarnaast ook om informatie te vergaren over instituten die ondernemers nodig hebben om zich sterk te maken voor de export en biedt tevens de gelegenheid te netwerken met lokale ondernemers alsook verschillende instanties voor de nodige informatie.

President Santokhi prijst de ondernemers en de verbetering van het Surinaams product. “De regering stimuleert ondernemers, en wij zorgen ervoor, dat zij voorzien worden van een grotere afzetmarkt, om meer winst te maken”, zegt hij. Het staatshoofd is van mening dat de processen bij het exporteren transparanter en simpeler moeten worden gemaakt.

Volgens Karishma Mathoera, directeur van Ondernemerschap bij EZ, is bij de eerste versie van de beurs gebleken dat er een tekort is aan informatie met name voor het opmaken van de documentatie en het in orde brengen van processen. “Om dit in te perken hebben we alle instituten uitgenodigd op de beurs om informatie te verschaffen over wat nodig is binnen het ondernemerschap en de export” , stelt Mathoera.
Het ministerie wenst middels de beurs ook bekendheid te geven aan het Surge project die is gelanceerd in samenwerking met de Wereldbank. Bedrijven die minimaal 3 jaar in operatie zijn kunnen zich opgeven om steun te ontvangen om zodoende hun overcapaciteit te vergroten. Ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een matching grant van de Wereldbank ter waarde van US$100.000 per individuele aannemer.