De Boodschap
Kabinet van de President

Ministerie van Openbare Werken in zee met Al Walaa Industrial Company

Elke burger in ons land heeft recht op goede huisvesting en infrastructuur. Om dit te kunnen realiseren trekt het ministerie van Openbare Werken buitenlandse investeerders aan. Op donderdag 04 augustus 2022 heeft het departement een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de Al Walaa Industrial Company als investeerder van het “Real Estate Development Project Suriname”. Bij dit moment stond de start van de Ontwikkeling van Huisvesting in Suriname” centraal.

OW-minister Riad Nurmohamed geeft aan dat er veel projecten bij de overheid liggen, die aanpak behoeven. Het ministerie heeft projecten die on hold waren gezet wederom opgepakt. Het gaat om lopende overheidsprojecten in Coronie, Commewijne en Wanica. Het is de bedoeling dat Al Walaa middels het “Real Estate Development Project Suriname” de woningnood in Suriname minimaliseert, betaalbare huisvesting aanbiedt en werkgelegenheid creëert voor Surinamers.

Het ministerie wil samen met de investeerder personen die reeds over geldige grondpapieren beschikken, tegemoetkomen in het bouwen van een woning. Aangezien het projecten van de overheid betreft zal men zich daarvoor moeten registreren bij OW en het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Met deze aanpak beoogt het ministerie een public-private partnership (ppp) op gang te brengen voor de woningbouw alsook de aanleg van infrastructuur.

De bewindsman erkent dat de woningbehoefte groot is in Suriname. De regering zet zich ervoor in dit probleem tot het verleden te doen behoren. De overeenkomst met Al Walaa houdt ook in het bouwen van huizen. Er wordt gestart met 4000 woningen. De bedoeling is dat lokale banken ook inkomen om samen met de overheid ruim 1500 woningen op te zetten. De woningnood zal ook middels appartementencomplexen opgelost worden. Het is volgens de bewindsman ook belangrijk dat verkavelingsgebieden begaanbaar worden gemaakt en de nutsvoorzieningen in place zijn.