In een werkkamer vol emoties, blijdschap en trots heeft op vrijdag 14 april 2023 de waardering plaatsgevonden van negen (9) uitzonderlijke personen die het Surinaams-Javaans cultureel erfgoed meer bekendheid hebben gegeven. Als blijk van erkenning heeft het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) certificaten uitgereikt en ook een gesloten enveloppe en bloemstuk overhandigd aan de volgende personen: Ibu Niluh Made Augustini, Bpk. Sapto Sopawiro, Bpk. Legijo Soeropawiro, Bpk. Roesman Darmohoetomo, Ibu Sarinie Edi, Bpk. Henny Kaseran, Bpk. Legimin Modiwirijo, Bpk. Sailan Edi en Bpk. Legiman Sontosenojo.
Cultuurdirecteur Roseline Daan zei tijdens de plechtigheid dat er geen moment te vroeg is om mensen te waarderen voor uitzonderlijke diensten. Evenals Daan merkte onderdirecteur Clifton Braam op dat deze cultuurdragers een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het overdragen van hun kennis en daaraan gekoppeld het conserveren van de Javaanse cultuur. “Elke dag hebben we een situatie waar we genieten van elkaars materieel en immaterieel erfgoed. En dat maakt ons tot één Suriname”. Daan stelde dat er meer gedaan moet worden, om eensgezind te werken aan de opbouw van ons land vanuit de normen en waarden die elke cultuur en religie met zich meedraagt. “Men dreigt soms te vergeten hoe wij hier ook samen zijn gekomen en hoe we bij elkaar samenleven”.
Het geheel is tot stand gebracht met inzet van Saskia Paiman, sectielid Javanen van de afdeling Cultuurstudies. “Ik heb veel met deze mensen gezeten en lange gesprekken met hen gehad. Ik heb gehoord onder welke omstandigheden zij hun werk doen. Daarom ben ik emotioneel en blij dat wij als Directoraat Cultuur op deze manier toch onze waardering en dank voor hun hebben kunnen uitspreken”. Bpak Legimin Modiwirijo de bekende gamelanspeler en docent van Purwo Laras sprak namens de anderen zijn dank uit. “De erkenning vanuit de overheid betekent veel voor ons en we hopen deze samenwerking breder voort te zetten”. Bpak Sapto Sopawiro gaf aan dat zij de kennis overdragen die is meegenomen door de voorouders. “Ik roep de jongeren op om hun roots niet te vergeten. Niet alleen Javanen. Vandaag kunnen we zien dat de bijdrage die wij leveren belangrijk is en dat het nu een Surinaamse cultuur is”.
Ibu Ibu Niluh Made Augustini, heeft 23 jaar in Suriname gewoond en zal komende maand weer naar Indonesië vertrekken. Ze is jaren via de Indonesische ambassade dansdocent geweest. Zij is degene die de poco -poco dans in Suriname heeft geïntroduceerd. Ze raakte buitengewoon geëmotioneerd door deze waardering. Ze gaf aan dat zij hierdoor meer dan ooit gemotiveerd is om door te gaan met haar werk. Ze is trots dat zij deel heeft mogen zijn van de culturele dans educatie in Suriname.