De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Nickerie grijpt kans aan om bijna gratis trainingen van SAO te volgen

Bijkans 85 personen, waaronder een aantal jongeren, in Nickerie hebben zich aangemeld voor trainingen van de SAO die in hun district zullen worden verzorgd. Het gaat om de vaktrainingen: Basis Koeltechniek, Lassen Nivea 1, Electro-Huisinstallatie en Verpleegassistent. Deze trainingen, worden bijna helemaal gratis aangeboden aan de doelgroep. Dit omdat het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP) van het ministerie van Financiën en Planning inkomt met een groot deel van de kosten die gepaard gaan met deze trainingen. Het startsein van de trainingen werd gegeven op vrijdag 12 mei 2023 in het district onder grote belangstelling van de cursisten en overige aanwezigen. Vanuit Paramaribo was een delegatie onder leiding van de minister van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, afgereisd naar Nickerie om de cursisten aan te moedigen.  

Minister Mac Andrew zei hoopvol gestemd te zijn dat de groep de eindstreep zal halen, omdat het een bewuste keus is geweest van de cursisten die zich ongedwongen hebben opgegeven om een vak te leren. Het is voor hem een gunstig voorteken dat de jongeren de trainingen met beide handen hebben aangegrepen. Voor de training Verpleegassistent die een jaar zal duren, is de bijdrage van de cursisten volgens hem slechts SRD 1000,- terwijl de cursisten van de overige 3 maanden durende vaktrainingen niets hoeven te betalen. Zij moeten wel zorgen voor hun eigen veiligheidsschoenen. De bewindsman is ervan verzekerd dat de participanten deze dag zullen herinneren als een ommekeer in hun leven, wanneer zal blijken dat zij met de opgedane kennis en ervaring hun brood mee zullen verdienen, hetzij als werknemer, hetzij als micro-ondernemer.

De bewindsman deed een beroep op hen om de kennis en vaardigheden die zullen worden opgedaan ten dienste te stellen van de gemeenschap in Nickerie, omdat het district ook behoefte heeft aan getrainde verpleegassistenten en technische krachten. De kwaliteit van de trainingen van de SAO is volgens hem hoog en voldoet aan de nodige standaarden. Minister Mac Andrew is erg tevreden met de rol die de SAO speelt in de samenleving om personen middels het bijbrengen van kennis en vaardigheden zelfvoorzienend te maken. Zijn dank aan het BGP voor de nodige ondersteuning van de vakscholingsprojecten is niet uitgebleven. De minister heeft benadrukt dat Suriname verder ontwikkeld kan worden, door steeds meer te investeren in de ontwikkeling van burgers, vooral jongeren.

Joyce Lapar, directeur van de SAO, gaf aan dat de SAO voor het eerst lastrainingen in Nickerie zal verzorgen, terwijl de cursus Verpleegassistent na 10 jaar weer verzorgd zal worden in het district. Lapar vindt het belangrijk dat de cursisten na de training met hun kennis en vaardigheden hun bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Nickerie. Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van de raad van bestuur bij de SAO, heeft de cursisten gewezen op een scala van mogelijkheden na de training om als zelfstandige of als arbeidskracht aan de slag te gaan. Afgezien van de persoonlijke ontwikkeling waartoe de trainingen zullen resulteren, ziet zij daarmee ook gepaard gaan meer economische bedrijvigheid in het district wat de werkgelegenheid ten goede kan komen.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan is blij dat het ministerie ook kansen aanbiedt aan de jongeren van haar district. Zij heeft de jongeren opgeroepen de aangeboden kansen maximaal te benutten. Het DNA-lid, Stephen Madsaleh en de BGP-projectcoördinator Jaswant Doekharan, hebben de cursisten aangespoord om zich in te zetten de eindstreep te halen, waardoor Nickerie kan beschikken over getrainde krachten die kunnen inspelen op karweien en reparaties in en om het huis en ook in de zorg.