De Boodschap
Kabinet van de President

Nieuw gebouw ministerie Volksgezondheid ter hervorming gezondheidszorgsystemen

Het ministerie van Volksgezondheid krijgt een nieuw onderkomen. De definitieve ontwerpdocumenten voor de bouw van nieuwe gebouwen voor het ministerie van Volksgezondheid, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en omgeving Rode Kruislaan zijn op donderdag 1 december 2022 gepresenteerd aan de regering. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, WE-Architects, architect Patxi Gastaminza en adjunct-directeur gezondheid, Ritesh Dhanpat.

 President Chandrikapersad Santokhi toonde zich zeer ingenomen met de presentatie en het Energy Efficiency building concept. “Dit gebouw wordt het nieuwe gezicht van het ministerie van Volksgezondheid en een visitekaartje voor Suriname”, geeft de president aan. Het finaleontwerp van de nieuwbouw, wordt gecertificeerd is als “Green Building” (Duurzaam bouwen). Het doel hiervan is bouwen met duurzaamheid waarbij onder andere, minder elektriciteit zal worden gebruikt. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase als bij de sloop richt men zich op duurzaamheid.

Ook het ministerie van Volksgezondheid krijgt hiermee een nieuw onderkomen omdat het huidig gebouw van het ministerie valt onder monumentenzorg, verouderd is en niet meer voldoet. Het futuristisch gebouw komt te staan op de plek van het in 2021 afgebrande hoofdkantoor van het BOG. Tegelijk zullen ook de faciliteiten van deze dienst gerenoveerd worden. De financiering geschiedt door een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die in 2018 verstrekt is. “Met deze lening zal ook een nieuw gebouw voor het BOG opgezet worden omdat het niet raadzaam was het oud pand te renoveren”, deelt minister Ramadhin mee.

Naast het ministerie zullen ook andere diensten in het nieuwe gebouw worden ondergebracht, zoals een kantoor van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) en andere ondersteunende diensten. “Wij gaan alle losse diensten van Volksgezondheid clusteren in één gebouw,” legt de bewindsman uit. Tevens wilt de minister de samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen bevorderen en sommige diensten centraliseren. “Dit werkt niet alleen efficiënter, maar komt ook de gemeenschap ten goede”, aldus minister Ramadhin. De bouw vangt medio 2023 aan en de streefdatum voor oplevering is december 2024.