De Boodschap
Kabinet van de President

Petronas bespreekt ontwikkeling recente olievondsten met president Santokhi

Een delegatie van het Maleisische bedrijf Petronas heeft President Chandrikapersad Santokhi ontmoet om de recente ontdekkingen in Blok 52 en Roystonea-1 voor de kust van Suriname te bespreken. De top van Petronas gaf tijdens deze ontmoeting op donderdag 9 november een presentatie aan het staatshoofd in aanwezigheid van Staatsolie-directeur Annand Jagesar.

De Chief Operating Officer (COO) van Petronas, Adnan Zainal Abidin, leidde de delegatie en voerde gesprekken om de verdere ontwikkeling van de recente ontdekkingen in samenwerking met Staatsolie te verkennen. De presentatie belichtte de mogelijkheden die Petronas biedt, zowel als onafhankelijk bedrijf als nationale oliemaatschappij van Maleisië. Daarnaast werden de gunstige resultaten van de ontdekkingen en verkenningen in Suriname gepresenteerd, zowel voor de olie- als gassector.

“We stellen voor om volgend jaar nog minstens twee boringen uit te voeren om meer gegevens te verzamelen voor onze veldplannen en om gedetailleerde studies uit te voeren die hopelijk kunnen leiden tot een definitieve investeringsbeslissing,” verklaarde de COO. Petronas overweegt ook de mogelijkheid om vloeibaar aardgas te produceren vanuit drijvende faciliteiten.

Staatsolie-directeur Jagesar verwelkomt de samenwerking, maar benadrukt dat nieuwe onderhandelingen nodig zijn vanwege de gasontdekkingen. In tegenstelling tot winstgevende oliewinning, vereist gasverwerking een kostbaar proces omdat het gas vloeibaar moet worden gemaakt voor export. “Bij gasvindingen wordt er opnieuw over de condities gesproken met de partner, en dat doen we nu,” meldt Jagesar.