De Boodschap
Kabinet van de President

President condoleert Surinaamse samenleving

President Chandrikapersad Santokhi heeft in een televisiestatement naar aanleiding van de ramp te Kleine Saramacca, waarbij gouddelvers het leven hebben gelaten, de samenleving gecondoleerd alsook de leefgemeenschap waar het ongeval zich heeft voorgedaan. Het staatshoofd spreekt van een zeer ernstige situatie en tragisch nieuws.

“Laten we als samenleving en als land blijven bidden voor de zielenrust van zij die zijn omgekomen, maar ook voor de nabestaanden. En hopen dat we als land nimmer meer zulke incidenten meemaken.” In zijn televisiestatement stelt hij dat – om zulke situaties te voorkomen – ook is afgesproken dat de ordening van de goudsector strenger en strakker aangepakt zal worden.

Hij informeert de samenleving ook over de maatregelen die van regeringswege zijn getroffen om de situatie te beheersen. Zo is er een cluster van ministers samengesteld, een technisch team en ook een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal. Dit alles met de bedoeling het gehele proces rond het incident goed te begeleiden. Verder komt er ook een team voor de nazorg.

President Santokhi noemt het gebeuren een ernstige schok voor de regering en Suriname. Er wordt daarom gedacht aan een moment van nationale rouw. Hij doet tevens een oproep tot sympathie. “We moeten medeleven tonen met alle personen die zijn omgekomen en medeleven met elkaar in Suriname.”