De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi afgereisd naar Caricom-Cuba Summit

President Chandrikapersad Santokhi is afgereisd naar de Caricom-Cuba Summit in zijn rol als Caricom-voorzitter. Het Surinaamse staatshoofd is op 5 december 2022 vertrokken richting Barbados, alwaar deze summit zal plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst zal Cuba een overzicht geven, van het verloop van de samenwerking met de verschillende Caricomlanden. Verder zullen ook aan de orde komen; – klimaatsverandering en rampenbeheersing, – mondiale vraagstukken en multilaterale samenwerking, – aanname van de gezamenlijke Caricom-Cuba declaratie.

Het staatshoofd is van oordeel dat deze bijeenkomsten gebruikt dienen te worden om te delibereren over standpunten betreffende actuele vraagstukken. Tijdens de summit zullen het staatshoofd en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking trachten zoveel als mogelijk gesprekken te voeren met ambtgenoten.

Over de samenwerking met Cuba zegt president Santokhi dat deze voor diverse landen voordelen heeft. Cuba heeft lid-landen van de Caricom, zonder bureaucratische rompslomp, altijd ondersteund op het gebied van onderwijs. Ook op het gebied van gezondheidszorg heeft Cuba diverse programma’s uitgevoerd ten behoeve van landen in de regio. De presidentiele delegatie is eind van de week terug in Suriname. Tot dan zal vicepresident Ronnie Brunswijk belast zijn met de waarneming van het ambt van president van de republiek Suriname.