De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi beijvert zich voor verbreding relatie India-Caribisch gebied

President Chandrikapersad Santokhi is ervan overtuigd dat een hechtere samenwerking tussen India en het Caribisch gebied talrijke voordelen zal opleveren. Hij zal zich daarom hiervoor beijveren.

President Chandrikapersad Santokhi zal zich beijveren voor een sterkere relatie tussen India en het Caribisch gebied. “Wij willen de samenwerkingsrelatie ook verder gaan uitbreiden naar de Caribische regio.” Het staatshoofd wijst erop dat Suriname dit jaar 150 jaar Hindoestaanse Immigratie herdenkt, maar hij merkt op dat er ook in de rest van de Caribische landen zich diasporagemeenschappen bevinden.

Het staatshoofd is ervan overtuigd dat de regio zal profiteren van het versterken van de samenwerking tussen India en de Caribische regio. Hij wijst erop dat er projecten opgestart kunnen worden voor de verdere ontwikkeling van het Caribisch gebied. “India heeft fondsen voor regionale projecten. Denk maar aan een regionaal ICT-trainingscentrum,” aldus president Santokhi. Hij ziet het opzetten van regionaal Aryuvedisch medisch centrum ook als een project, dat kan voortvloeien uit een intensievere samenwerking tussen de twee gebieden. “India beschikt over goedkope medicijnen; medicijnen die wij in andere landen heel duur kopen. Deze medicijnen kunnen wij dus heel goedkoop halen uit India. Als je dat zelf kan produceren in de regio, dan komt je nog goedkoper uit en dan zal de samenleving daarvan profiteren.”

Het Surinaamse staatshoofd, Chandrikapersad Santokhi, is op 5 januari vertrokken naar India, met als prioriteit een hechtere samenwerking met India, voor het tot stand brengen van ontwikkeling.

Ook de samenwerking op het niveau van universiteiten, als het gaat om studies, en de uitwisseling van kennis zal gestimuleerd worden in een samenwerking tussen India en het Caribisch gebied. Verder zegt het staatshoofd dat handelsbetrekkingen tot stand kunnen komen die wederzijdse voordelen zullen leveren voor beide partners. “We kunnen van elkaars producten gebruik maken, zonder handelsbarrières.” President Santokhi wijst erop dat het heel belangrijk is voor de regio om in deze fase investeerders aan te trekken voor het produceren van halffabricaten. Dit zal ertoe leiden dat Caricom burgers goederen tegen redelijke prijzen kunnen betrekken. “Niet alleen de Surinaamse markt, maar de totale Caricom markt.”

Ook ziet president Santokhi voordelen op luchtvaartgebied als mogelijke resultaat van een betere samenwerking tussen India in de regio. Het staatshoofd doelt hiermee op de connectiviteit tussen de twee gebieden. “Kijk hoe ik moet vliegen, terwijl je Zuid-Zuid korter kan vliegen, tussen 5 en 6 uren, maar wij moeten altijd naar het noorden vliegen en dan weer naar het zuiden om in India te arriveren.” Met de huidige vliegverbindingen, via Nederland, kan een vliegreis vanuit Suriname naar India ongeveer 18 tot 21 uren duren.