De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi benadrukt historische relatie Suriname-Nederland in ’s lands vergaderzaal

In een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), hebben de regeringsleiders Chandrikapersad Santokhi en Mark Rutte een toespraak gehouden. Op 13 september 2022 heeft president Santokhi in zijn rede de historische relatie tussen beide landen benadrukt. “Een historische relatie, niet alleen vanwege het verleden, maar het heden waar wij als twee volwassen landen gezamenlijk staan voor grote uitdagingen in de wereld”, aldus het Surinaamse staatshoofd in ’s lands vergaderzaal.

President Santokhi heeft opgemerkt dat de historische relatie veel verder teruggaat dan de intens en veelbesproken Onafhankelijkheidsverklaring van november 1975. “Een historische relatie alleen al vanwege het feit dat er meer dan 300.000 van onze mensen buiten Suriname wonen, waarvan een groot deel in Nederland. En een substantiële bijdrage leveren in het voormalige moederland”, luidt de benadering van het staatshoofd.

De Surinaamse regeringsleider heeft onderstreept dat Suriname veel belang hecht aan een goede samenwerking met Nederland. “Een volwassen samenwerking die gestoeld is op een solide basis van wederzijds vertrouwen en respect”. President Santokhi heeft onder woorden gebracht dat beide landen verder inhoud zullen moeten geven aan de ideale samenwerking. Het staatshoofd beklemtoont dat met het aantreden van de regering Santokhi de politieke wil om de diplomatieke, economische, sociale en culturele banden tussen beide landen tot grotere hoogte te tillen, een realiteit is geworden.