De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi bij jaarrede: ‘We zullen onze taak succesvol afronden’

President Chandrikapersad Santokhi heeft op vrijdag 29 september 2023 in een Buitengewone Openbare Vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) zijn vierde jaarrede uitgesproken. In het Hoogste College van Staat sprak het staatshoofd de grondwettelijk vereiste jaarrede uit, die gaat over het dienstjaar 2024. De president heeft daarbij aangegeven dat met vastberadenheid de taak die gelegd is op de schouders van de president en de regering succesvol afgerond zal worden. “We hebben die uitdaging niet op ons genomen, omdat het makkelijk is, maar omdat de loop van de geschiedenis deze verantwoordelijkheid op onze schouders heeft gelegd.” 

President Santokhi stelt; “Met z’n allen zijn we drie jaar ouder, en ik hoop met z’n allen, ook drie jaar wijzer geworden. Drie jaren van ‘ups-and-downs’, voor sommigen meer ‘downs’ dan ‘ups’. Drie jaren, die ons ook belangrijke lessen hebben geleerd. Misschien ben ik te optimistisch geweest over het tempo waarin we fundamenteel ontspoorde zaken weer op spoor konden zetten. Waar gaan we nu naar toe?” Volgens het staatshoofd staat Suriname er macro-economisch goed voor, maar dat die goede ontwikkeling op micro-economisch gebied nog goed tot haar recht moet komen. Hij erkent dat de samenleving een hoge prijs betaald heeft voor crisisbeheersing. “Ik ben me bewust van de pijn, die de hervormingsmaatregelen hebben gebracht, en nog even zal brengen. Ik sluit mijn ogen daar niet voor”, beklemtoont de president.

Hij vervolgt; “Deze president is nog steeds die gewone jongeman van Lelydorp, een gewone jonge man, die weet waar hij vandaan is gekomen. Ik zie, hoor en voel wat mensen meemaken. En ik loop ook niet weg, voor die pijn, klachten en frustraties.” Het staatshoofd neemt de verantwoordelijkheid op zich en heeft respect voor de offers die het volk tot nu toe heeft gebracht. Het is onze overtuiging dat we op weg zijn naar een betere en duurzame toekomst. De regeringsleider wijst erop dat we door de handen ineen te slaan, kunnen komen tot stabilisatie van de koopkracht en kunnen we weer groeien. Komen tot stabilisatie en meer ademruimte voor de burger creëren, is uiteraard de hoogste prioriteit van de regering.