De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi decoreert scheidend Chinese ambassadeur

De scheidend ambassadeur van Volksrepubliek China in Suriname, Liu Quan, is door president Chandrikapersad Santokhi onderscheiden tot drager van het Grootlint in de Ere-orde van de Palm. De ambassadeur zit aan het eind van zijn diplomatieke missie in Suriname. De afscheidsceremonie vond op maandag 7 juni 2021 plaats op het presidentieel paleis. De regering waardeert de diplomaat met de hoogste onderscheiding vanwege het uitzonderlijk werk dat hij in de bijkans drie jaren in Suriname heeft uitgevoerd en vanwege zijn inzet om Suriname en China dichterbij elkaar te brengen. Het staatshoofd stond in zijn toespraak stil bij enkele belangrijke prestaties van de vertrekkende ambassadeur.
Ambassadeur Liu Quan heeft volgens het staatshoofd een enorme bijdrage geleverd aan de versnelde oplevering van het Wanica Ziekenhuis en de Beekhuizenbrug. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de capaciteitsopbouw door opleidingen die door de Chinese autoriteiten werden aangeboden. “Op sociaal gebied zijn uw inspanningen om de culturele banden te versterken prijzenswaardig. Ik herinner me in dit verband het innovatieve project “The Chinese in me” en de schoolbeker van de Chinese ambassadeurs”, aldus het Staatshoofd.
Een speciaal woord van waardering richtte president Santokhi voor de bijdrage in de vorm van donaties van persoonlijke beschermingsmiddelen en de 100.000 doses van het Sinopharm-vaccin door de Chinese autoriteiten in de strijd tegen het Coronavirus. “Er mag teruggekeken worden op een sterk strategisch partnerschap, gebaseerd op de gewaardeerde principes van wederzijds respect en begrip”, stelt president Santohki.

De president zegt dat onder ambassadeur Liu Quan een concrete samenwerking op verschillende gebieden, zoals gezondheid, infrastructuur, opleiding, capaciteitsopbouw, energie en cultuur van de grond gekomen is gekomen. Ook onderstreepte hij het belang van het institutionele mechanisme van het China-Caribische Overleg, evenals het consistente beleid van opeenvolgende regeringen in Suriname bij het naleven van de One China Policy.
Ambassadeur Liu Quan gaf aan dat hij met een tevreden gevoel uit Suriname zal vertrekken. Hij heeft genoten van de vriendelijkheid van het Surinaamse volk en spreekt zijn waardering uit voor het belang en het vertrouwen die president Santokhi en de regering van Suriname hecht in het in stand houden van bilaterale relaties tussen de bevriende naties. Ook waardeert hij het dat er onder leiderschap van Santokhi de verschillende etnische groepen worden herenigd met het oog op een duurzame politieke en sociale stabiliteit. Hij gelooft dat Suriname onder de huidige regering naar een economische stabiliteit zal gaan en dat mensen levens verbeterd zullen worden. Suriname mag altijd op steun van China rekenen.
Tijdens de decoratie waren onder andere aanwezig de echtgenote van de ambassadeur, Sun Xia, de vicepresident van de Republiek Suriname Ronnie Brunswijk, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), assembleevoorzitter Marinus Bee en leden van het corps diplomatique.