De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi gearriveerd in India

De Surinaamse delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi is vanwege het tijdsverschil tussen Suriname en India, in de vroege ochtend van 7 januari 2023 aangekomen te New Delhi, India. De delegatie werd ontvangen door Anshuman Gaur, chef protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken in India, G. Srinivas, Additional Secretary Latin America and the Caribbean Regional division (LAC) en Buitengewoon- en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Suriname voor India, Arunkoemar Hardien. De president vertoeft in India op uitnodiging van premier Narendra Modi waar hij als eregast aanwezig zal zijn tijdens de 17e Pravasi Bharatiya Divas Convention (PBD), die van 8 tot en met 10 januari zal plaatsvinden in Indore, Madhya Pradesh.

Het Surinaamse staatshoofd zal tijdens het bezoek aan India een lijvig programma afwerken waaronder een bezoek aan de Somnath tempel op 7 januari. Deze tempel bevindt zich in Prabhas Patan, Veraval in Gujarat en is een van de meest heilige bedevaartsoorden voor hindoes. Hierna volgt een rondleiding in de Jamnagar-raffinaderij van Reliance Industries. Een olieraffinaderij in de particuliere sector. Deze raffinaderij werd op 14 juli 1999 in gebruik genomen met een geïnstalleerde capaciteit van 668.000 vaten per dag. Na dit bezoek vertrekt de delegatie naar Indore alwaar zij op culturele wijze welkom geheten zal worden.

Op zondag 8 januari zal de minister van Buitenlandse zaken van India, Subrahmanyam Jaishankar, een bezoek brengen aan de Surinaamse president waarna de delegatie zal vertrekken naar Lalbagh Palace, welke de voormalige residentie is van de Holkar Maharaja van Indore. Hier zal de afvaardiging vergast worden op een cultureel optreden georganiseerd door de deelstaatregering van Madhya Pradesh. Het staatshoofd zal zich tijdens het bezoek aan India beijveren voor een sterkere relatie tussen India en het Caribisch gebied.