De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi geeft startsein bouw shore base Suzannasdaal

Bij oud-plantage Suzannasdaal in het district Commewijne moet uiterlijk 2023 een shore base van internationale standaarden operationeel zijn. Het startsein voor de constructiefase van deze faciliteit heeft op woensdag 24 augustus 2022 plaatsgevonden. President Chandrikapersad Santokhi was speciaal voor dit moment uitgenodigd en hem viel de bijzondere eer te beurt de eerste funderingspaal te heien. Het staatshoofd wees op de voordelen van de shore base voor zowel de Surinaamse economie als de op handen zijnde olie- en gasindustrie.

 Het project Shore Base Suzannasdaal is een samenwerking van het consortium DP World Paramaribo en HJ De Vries Project Development, terwijl de uitvoering bij Firm Engineering ligt. De shore base moet ondersteunend zijn naar de opkomende Surinaamse offshore olie- en gasindustrie. Voor het uit de grond stampen van deze faciliteit is het diepste gedeelte voor de kust uitgekozen. President Santokhi sprak de hoop uit dat met deze eerste stap men eindelijk gaat beseffen, wat er allemaal zal plaatsvinden in aanloop naar de daadwerkelijke winning van offshore olie en gas.

De kusthaven zal geheel volgens de Surinaamse wetgeving en in lijn met marine-standaarden uitgevoerd worden. Het moet hiermee niet alleen een onderneming van wereldklasse zijn, maar tevens deel van het beoogde Marine Industrial Park. De faciliteit komt strategisch gelegen, bij de monding van de Surinamerivier en niet ver van de Atlantische Oceaan. De shore base moet leiden tot efficiëntie van logistiek, terwijl er ook voor het district Commewijne mogelijkheden worden geschapen, zoals werkgelegenheid en de levering van goederen en diensten. Dit alles tegen de achtergrond van stedelijke en regionale ontwikkeling.